Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εκδήλωση στο πλαίσιο της ανταλλαγής νέων μεταξύ Χαλκιδικής και Λαβάλ

Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη, Ιωάννη Γιώργου πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Π.Ε. Χαλκιδικής, για την αποστολή των Γάλλων μαθητών και των συνοδών τους που φιλοξενήθηκαν στον Πολύγυρο από τις 04 έως τις 11 Απριλίου 2019. Η επίσκεψη των Γάλλων μαθητών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαβάλ Γαλλίας και της Π.Ε. Χαλκιδικής, ως συνέχεια της μακρόχρονης και ουσιαστικής φιλίας- συνεργασίας που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο περιοχών από το 1996 μέχρι και σήμερα.

 

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray, ο πρώην Νομάρχης Χαλκιδικής κ. Βασίλειος Βασιλάκης, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός, η Διευθύντρια του ΓΕΛ Πολυγύρου κα. Δήμητρα Ρηγοπούλου, στελέχη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Πολυγύρου.

Ο κ. Γιώργος στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε : «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους υποστηρίζουν αυτή τη μακροχρόνια συνεργασία αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να θυμόμαστε ότι όλη αυτή η ουσιαστική φιλία μεταξύ των δύο περιοχών ξεκίνησε το 1996 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Πολυγύρου κ. Βασίλη Βασιλάκη και του αείμνηστου φιλέλληνα, λάτρη της Χαλκιδικής και προσωπικού μου φίλου Δρ. Κλώντ Απσέν. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμο Λαβάλ για την θερμή υποδοχή των Ελλήνων μαθητών κατά την περσινή επίσκεψή τους στη Γαλλία και επίσης να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλες τις οικογένειες που φιλοξένησαν τα παιδιά μας εφόσον τους δόθηκε η ευκαιρία να έχουν από κοντά την εμπειρία της καθημερινότητας μαζί τους. Ακόμη θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στις οικογένειες των μαθητών του ΓΕΛ Πολυγύρου που φιλοξένησαν φέτος τους Γάλλους μαθητές. Είναι ευχάριστο που και οι δύο πλευρές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επέκταση της συνεργασίας τους στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου. Ευχαριστώ επίσης όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους συνεργάτες μου, τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Πολυγύρου, το Δήμο Πολύγυρου και τις επιχειρήσεις του νομού που πρόσφεραν προϊόντα στους φιλοξενούμενους και την καθηγήτρια γαλλικών κα. Χριστίνα Χατζηπαντελή για την σημαντική συμβολή της. Επίσης χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή μοναδική φιλία βρίσκει αρωγό τον αγαπητό μου συνάδελφο και Δήμαρχο Λαβάλ κ. Φρανσουά Ζοκετό».

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray λαμβάνοντας το λόγο τόνισε την μεγάλη αξία αυτής της πολύχρονης σχέσης, η οποία όχι μόνο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο αλλά και ενισχύεται. Θεώρησε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στα σχολεία του Πολυγύρου διδάσκεται η γαλλική γλώσσα σε μεγάλο αριθμό μαθητών.

 

Ο κ. Βασιλάκης εμφανώς συγκινημένος έλαβε το λόγο και αναφέρθηκε στη εξέχουσα προσωπικότητα του Δρ. Κλωντ Απσέν που αγαπούσε και γνώριζε τη Χαλκιδική από άκρη σε άκρη και που μαζί συνέλαβαν την ιδέα της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο περιοχών. Επίσης με ιδιαίτερη χαρά είδε την κα. Ελένη Απσέν να συνεχίζει το έργο του πατέρα της από τη θέση της Αντιπροέδρου του Συλλόγου Λαβάλ – Ελλάς. 

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λαβάλ – Ελλάς κ. Σερζ Μαλάρντ, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κα. Ελένη Απσέν, και ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Χρήστος Βορδός, Στη συνέχεια αναγνώστηκε η επίσημη επιστολή του Δημάρχου Λαβάλ κ. Φρανσουά Ζοκετό, ο οποίος εξήρε τη σημασία των ανταλλαγών στους τομείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, εφόσον οι συναντήσεις ανάμεσα στους σημερινούς νέους δηλαδή τους αυριανούς πολίτες, αποτελούν μια ανεκτίμητη ευκαιρία πολιτισμικού εμπλουτισμού και ανοίγματος στον κόσμο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής ευχαριστεί θερμά τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής :

- Σπιτική νοστιμιά – Αφοί Λαλιώτη, Αρναία.

- Φίλιππος Γαβανάς, Γαλάτιστα.

- Μέλι ΣΙΘΩΝ, Νικήτη.

- Παναγιώτης Χλιάπας – Ελιές Χαλκιδικής.

- Βότανα Χολωμόντα, Οικ. Παπακωνσταντίνου, Ταξιάρχης.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα