Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και στη Χαλκιδική - Έρχονται οι καφέ κάδοι

Επτά μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων δρομολογούνται το επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δύο εκ των οποίων θα λειτουργήσουν και στη Χαλκιδική!

Στόχος είναι να μειωθεί ο συνολικός όγκος των προς διαχείριση αποβλήτων, αλλά και να εκλείψουν οι συνέπειες της μέχρι τώρα διαχείρισης των απορριμμάτων στο περιβάλλον, μέσω των στραγγισμάτων και του βιοαερίου που προκύπτουν από αυτήν.

 

Στη Χαλκιδική η μια Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Δυτική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), αναμένεται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και τις Δημοτικές Ενότητες Ανθεμούντα, Ζερβοχωρίων και το 30% της Δημοτικής Ενότητας Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου. 

 

Η δεύτερη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Ανατολική ΜΕΒΑ Χαλκιδικής), θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Σιθωνίας, Αριστοτέλη και τη Δημοτική Ενότητα Ορμυλίας, το 70% της Δημοτικής Ενότητας Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου και το Άγιο Όρος. 

 

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦοΣΔΑ), Μιχάλης Γεράνης, υπέγραψε σήμερα Δευτέρα τις συμβάσεις για τη σύνταξη των μελετών ωρίμανσης προκειμένου να κατασκευαστούν μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων στην Θεσσαλονίκη, την Πιερία, το Κιλκίς, την Πέλλα και τη Χαλκιδική.

 

Στις νέες μονάδες θα οδηγούνται τα βιοαπόβλητα δηλαδή απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων, τα οποία θα καταλήγουν σε καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν σε κάθε Δήμο. Εκτιμάται ότι το όφελος θα είναι μεγάλο καθώς τα βιοαπόβλητα ποσοστιαία είναι περίπου τα μισά απορρίμματα και μάλιστα είναι αυτά που παράγουν τις περισσότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

 

Ο κ. Γεράνης ανέφερε ότι οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και τα έργα θα δημοπρατηθούν ως τις αρχές του 2020. Ωστόσο διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόνοια από τον ΦοΔΣΑ για τη μεταβατική περίοδο. «Θα βγει διαγωνισμός για παροχή υπηρεσιών αφού προμηθευτούν όλοι οι δήμοι τους καφέ κάδους. Σύντομα θα υπάρχει προμήθεια καφέ κάδων και μηχανολογικού εξοπλισμού και κλαδοτεμαχιστές και συγχρόνως βγαίνει ο διαγωνισμός ούτως ώστε όταν θα φέρει έστω και ένα κιλό οργανικό ο κάθε δήμος ο φορέας να το διαχειριστεί» πρόσθεσε ο κ. Γεράνης.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα