Κυριακή, 09 Μαϊος 2021

Ε Επικαιρότητα

Η Συκιά τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο -ΦΩΤΟ-

Αρχιερατικό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα το πρωί στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη Συκιά από τον Μητροπολίτη Κασσανδείας κ.κ. Νικόδημο και τον Μητροπολίτη Μαλάουι κ.κ. Φώτιο.

Ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας τίμησε με σταυρό τον Μητροπολίτη Μαλάουι, καθώς ο κ.κ. Φώτιος υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως εφημέριος την ενορία της Συκιάς. Κλήρος και λαός ευχήθηκαν "εις έτη πολλά" και καλή δύναμη στο έργο του, τον νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτη Μαλάουι.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Σιθωνίας, ενώ παρακάθισαν όλοι στην εορταστική τράπεζα.

 

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου Συκιάς στη Σιθωνία Χαλκιδικής βρίσκεται στο κέντρο του παλαιού οικισμού. Πρόκειται για μια τρίκλιτη, ξυλόστεγη βασιλική με εξωτερικές διαστάσεις 28,65Χ16,65μ., με νάρθηκα και γυναικωνίτη.
 
Οι εργασίες ανέγερσης του ναού ξεκίνησαν το Δεκέμβριο του 1818 και ολοκληρώθηκαν το 1819, από συνεργείο μαστόρων από το Ζουπάνι (Πεντάλοφος) Βοΐου Κοζάνης, όπως μαρτυρούν οι κτητορικές ενεπίγραφες πλάκες που κοσμούν εξωτερικά το ναό. Δύο χρόνια αργότερα, το 1821, μέρος του ναού καταστράφηκε από την πυρκαγιά που προκάλεσαν οι τουρκικές δυνάμεις σε αντίποινα για το επαναστατικό κίνημα που ξέσπασε στην περιοχή της Χαλκιδικής. Με χρήματα όμως των κατοίκων του χωριού, αλλά και με τη βοήθεια των αθωνικών μονών, ο ναός επισκευάστηκε το 1839. Ο ναός ξανακάηκε κατά τα επαναστατικά γεγονότα του 1854 από τον Τσάμη Καρατάσο, ο οποίος αργότερα έστειλε τα απαραίτητα χρήματα για την ανοικοδόμησή του στα 1861.
Να σημειωθεί ότι επί δημαρχίας Γιάννη Τζίτζιου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου, ενός έργου συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα