Το 2018 ήταν μια χρονιά για τη Βόρεια Ελλάδα, που κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2017 σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ . Δεν είχε δηλαδή την αύξηση της τάξεως του 5 με 10% που παρατηρήθηκε στη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, καταγράφηκε μείωση (γύρω στα 10%) των αφίξεων από Ρωσία, η οποία όμως καλύφθηκε από τις αφίξεις Βρετανών και Γερμανών.
Τα νούμερα των αφίξεων από τις Βαλκανικές χώρες παρέμειναν σταθερά, αφορούν όμως τις 110 μέρες, δηλαδή την καλοκαιρινή σεζόν.
Το χαρακτηριστικό, ωστόσο, φέτος ήταν ότι υπήρξε κινητικότητα των Βαλκάνιων προς τη βραχυχρόνια μίσθωση. Εκτός από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, είδαμε φέτος για πρώτη φορά αύξηση στις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων από Ισραήλ και Κύπρο αλλά και Σκανδιναβία.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό στις πόλεις παρατηρήθηκε μείωση 15% από τους Τούρκους τουρίστες σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ιωάννινα, ενώ ειδικά στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να έφτασε και το 30%. Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα η αύξηση των Ισραηλινών έφτασε το 200%, η οποία εξισορρόπησε τη μείωση που παρατηρήθηκε από τους Τούρκους. Είμαστε ευχαριστημένοι από τα νούμερα επειδή έμειναν ίδια αλλά τα έσοδα των ξενοδοχείων ήταν λιγότερα.
Για το 2019 αναμένουμε κανονική κινητικότητα σε ό,τι αφορά τη Βαλκανική αγορά, ειδικά για το Πάσχα, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα. Σε ό,τι αφορά την αγορά της κεντροδυτικής Ευρώπης, η κατάσταση είναι στάσιμη αλλά σαφή εικόνα θα έχουμε τέλη Μαρτίου. Εικάζω ότι θα είναι λίγο καλύτερη από το 2018.
Πάντως, το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια σταθερής ανόδου και έχουμε μπροστά μας αφενός το Brexit και αφετέρου τις αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας που μπαίνουν ξανά δυναμικά στον ανταγωνισμό. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στα βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα, εκ των οποίων τα δύο πιο σημαντικά είναι η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών.