Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Ε Επικαιρότητα

Ξαναζωντανεύει το καταφύγιο των Αγ.Αποστόλων στην Ορμύλια -ΦΩΤΟ-

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το καταφύγιο μικρών ζώων στους Αγίους Αποστόλους της Ορμύλιας παίρνει και πάλι ζωή, χάρη στο μεράκι και την αγάπη για τον τόπο  του νέου διοικητικού συμβουλίου του Κυνηγετικού Συλλόγου Ορμύλιας. 

 

Το καταφύγιο υπήρχε αρκετά χρόνια πριν και είχε δημιουργηθεί από τον ίδιο σύλλογο παλαιότερα. Υπήρχαν τότε 21 ελάφια, λαγοί και αγριογούρουνα. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα ελάφια, εκτός από ένα και ο,τιδήποτε άλλο υπήρχε εντός. 

 

"Φέτος τον Ιούνιο μετά από εκλογικές διαδικασίες αναλάβαμε νέοι άνθρωποι με αγάπη και όραμα για το τόπο μας.  Ανακατασκευάσαμε το καταφύγιο, φτιάξαμε ξανά τα υπόγεια συστήματα άρδευσης, φέραμε λαγούς για αναπαραγωγή" λέει στο halkidikinews.gr ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ορμύλιας, Ιωακείμ Τσινάς. 

 

Πριν λίγες μέρες, με τη συνδρομή δωρητών, έφθασαν στο καταφύγιο δύο περήφανες ελαφίνες, η Μορφούλα και η Χάιδω!  

Τα μέλη του Συλλόγου βρίσκονται σε διαδικασία εμπλουτισμού του καταφυγίου με πέρδικες προς αναπαραγωγή, παγωνιά, χήνες και διάφορα άλλα ζώα!

 

Το Καταφύγιο βρίσκεται πλησίον του εξωκλησιού των Αγίων Αποστόλων σε μια πανέμορφη τοποθεσία και είναι προσβάσιμο από όλο το κόσμο.

Η ιστορία των ελαφιών στους Αγίους Αποστόλους

 

Το πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων στις 29 Ιουνίου ξεχώριζε από τα άλλα στην Ορμύλια.

Η παράδοση λέει ότι στην αρχή υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι και δίπλα τους μία πηγή. Σ' αυτήν την πηγή λέγεται πως κάθε χρόνο, παραμονή της γιορτής, κατέβαινε μία ελαφίνα και έπινε νερό. Οι χωρικοί την πιάνανε τη σφάζανε και την κάνανε φαγητό που πρόσφεραν στους προσκυνητές την ημέρα της γιορτής. 

 

Μια χρονιά άργησε να έρθει και μόλις ήρθε την έσφαξαν αμέσως χωρίς να πιει νερό. Από τότε δεν ξανακατέβηκε κανένα ελάφι. Όταν κάηκε το εκκλησάκι, χτίστηκε το σημερινό ξωκλήσι, το 1859, στη σημερινή θέση. Την πηγή απ' όπου έπινε η ελαφίνα το νερό την έκαναν τότε οι κάτοικοι πηγαδάκι και φρόντισαν κατά το χτίσιμο της εκκλησίας να βρεθεί στο εσωτερικό της. Απ' αυτό το πηγάδι έπαιρναν οι προσκυνητές το αγίασμα και ράντιζαν το σπίτι και το στάβλο για να 'χουν την ευλογία των Αποστόλων.

Θοδωρής Δούκας
halkidikinews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα