Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Κλείνει το "Περιβόλι" του Δημοτικού Σχολείου Ολύνθου λόγω Εφορίας

Με μεράκι και μεγάλη αγάπη όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Ολύνθου εδώ και 10 χρόνια φύτευαν και δημιουργούσαν έναν πρότυπο λαχανόκηπο. Όμως τη φετινή χρονιά αναγκάζονται να κλείσουν τον Σχολικό Συνεταιρισμό του Δημ. Σχολείου Ολύνθου «Το Περιβόλι», διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο «τέλος επιτηδεύματος» που τους επέβαλε η Εφορία!

 

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι έμποροι και δεν έχουν καμία εμπορική επιχείρηση. Πρόκειται για έναν Σχολικό Συνεταιρισμό που προωθεί τη σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται, δυστυχώς όμως στην χώρα μας φορολογείται.

 

Η καταστατική και σύννομη λειτουργία του Σχολικού Συνεταιρισμού απαιτεί Τραπεζικό Λογαριασμό που για να εκδοθεί, χρειάζεται ΑΦΜ. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του Υπουργείου Οικονομικών, διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς. Το Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών λαμβάνοντας υπόψη μόνο την λέξη «Συνεταιρισμός»  σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3986/2011 έρχεται και επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 800 € στον «ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ», το οποίο έγινε γνωστό στη διεύθυνση του Σχολείου με την συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης του Συνεταιρισμού για το οικονομικό έτος 2017.

 

 

"Προσφέραμε στους  μαθητές μας την μάθηση της υπευθυνότητας, της δημοκρατικότητας, της αυτοβοήθειας, της αλληλεγγύης. Η δημοκρατία στην τάξη, ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Μαθαίνει το παιδί να ζει ομαδικά, να αναπτύσσεται, να έχει γνώμη, να λαμβάνει αποφάσεις, να υποτάσσεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, να παίρνει τα πρώτα μαθήματα ενός υπεύθυνου πολίτη. Πραγματικά, ένας μαθητής συνεταιριστής είναι ήδη ένας υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος μικρός πολίτης του τόπου του" λένε οι εκπαιδευτικοί.

 

 

Εκπαιδευτικοί και μαθητές έχουν παρακαλέσει εδώ και καιρό για την άμεση νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ που θα επίλυε το πρόβλημα, αλλά δεν έγινε καμία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση!

 

Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν: "Οι εντυπώσεις μας και οι αναμνήσεις μας είναι άριστες και προτείνουμε: Την οργανωτική στήριξη του θεσμού των σχολικών συνεταιρισμών και η θεσμική τους κατοχύρωση μέσα από την απλοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, το οποίο είναι πολύ σύνθετο και απαιτεί μεγάλη, άσκοπη και ιδιαίτερα κουραστική γραφειοκρατική ενασχόληση από τα παιδιά, με τη δημιουργία ενός νέου πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού πλαισίου που θα λειτουργεί ενισχυτικά και όχι κατασταλτικά στην προσπάθεια για την εδραίωση των σχολικών συνεταιρισμών.

Ευχαριστούμε από καρδιάς ΟΛΟΥΣ αυτούς που στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν στο δύσκολο έργο μας" 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένας Λαχανόκηπος Πρότυπο Στο Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα