Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Συνεχίζονται οι εργασίες και η επιφυλακή στα καμένα της Σιθωνίας -ΦΩΤΟ-

Συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή που έκαψε η μεγάλη φωτιά στη Σιθωνία και ξεκίνησε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου.

Δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα παραμένουν στη Σάρτη σβήνοντας εστίες εντός της καμένης έκτασης, ενώ γίνεται συνεχής έλεγχος και εργασίες από εκσκαπτικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας στην περίμετρο. 

Ο Δήμος Σιθωνίας έχει αναλάβει όλες αυτές τις μέρες την σίτιση όλων των ανρθώπων που βρέθηκαν στη φωτιά και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να είναι σε επιφυλακή. 

Στο μεταξύ, καθημερινή είναι η παρουσία του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Μανώλη Τσολάκη, ο οποίος συντονίζει την κάθε ενέργεια της Πυροσβεστικής μέχρι να σβηστεί πλήρως και η παραμικρή εστία. 

 

Για τον ακριβή υπολογισμό της καμένης έκτασης έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές. 

 

Προς πώληση εδώ και μια δεκαετία η έκταση που κάηκε

 

Προς πώληση είναι εδώ και μία δεκαετία η έκταση που κάηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, καθώς αποτελεί ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων – Τεχνολόγων Δασοπονίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δασολόγων, Γιώργος Πέτρου.

«Τα περίπου 4.000 στρέμματα που έχουν καεί αποτελούν μέρος της συνολικής έκτασης των 31.000 στρεμμάτων που αγόρασαν οι Συνεταιρισμοί το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, με στόχο τη δημιουργία δευτερεύουσας κατοικίας για τα μέλη τους που ανέρχονται σε 1110. ‘Ομως άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν επιτρέπεται η οικιστική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκδώσει άδεια πώλησης από το 2007 για την συνολική έκταση αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο κ.Πέτρου.

‘Οπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την πώληση του αγροδασοκτήματος, εκτός από πευκόφυτη δασική έκταση, περιλαμβάνει ελαιώνα 350 στρεμμάτων, γεωργική έκταση 20 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1,400 τ.μ. και μικρή εκκλησία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας- ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Ορους.

«Στην πυρκαγιά καταστράφηκε μόνο πευκόφυτη έκταση και δεν κινδύνεψε το μετόχι» διευκρινίζει ο κ.Πέτρου προσθέτοντας ότι το 2011 (οι ιδιοκτήτες) βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία πώλησης της έκτασης με Ρώσους επενδυτές, είχε συνταχθεί μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο, αλλά τελευταία στιγμή «ναυάγησε».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα