Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων προβληματίζει το Δήμο Ν.Προποντίδας

Σύσκεψη στο Δήμο Νέας Προποντίδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Στη σύσκεψη κλήθηκαν όλοι οι σχετικοί με το αντικείμενο φορείς με στόχο την καλύτερη συνεργασία και τη λήψη συγκεκριμένων δράσεων για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των αδέσποτων και την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην κοινωνία από τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Νέας Καλλικράτειας και Νέων Μουδανιών, ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ιδιώτες κτηνίατροι του Δήμου μας, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Νέων Πλαγίων, ζωόφιλοι, εκπρόσωπος της ΚΟΜΑΘ, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου μας, μέλη της ΕΘΟΔΗΠ, η πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Επαγγελματιών Μουδανιών, διευθυντές σχολείων και ιδιώτες.

Ο Δήμος μέχρι σήμερα έχει στειρώσει περί τα 1400 αδέσποτα ζώα, έχει εμβολιάσει πάνω από 1300, έχει σημάνει 1150 από αυτά, ενώ έχει περιθάλψει περί τα 250. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων αντί να μειώνεται παραμένει σταθερός. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι τα τελευταία τέσσερα έτη ο Δήμος μας έχει στειρώσει πάνω από 700 θηλυκά αδέσποτα σκυλιά, αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αδέσποτα θηλυκά σκυλιά στους δρόμους του Δήμου μας που να μην έχουν στειρωθεί. Κι όμως καθημερινά συνεχίζουμε τις στειρώσεις κι αυτό γιατί βρίσκουμε συνέχεια στους δρόμους αδέσποτα ζώα που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, λοιποί ιδιώτες).

 

Η ύπαρξη όμως σταθερά υψηλού πληθυσμού αδέσποτων ζώων έχει ως αποτέλεσμα αφενός να έχουμε επιθέσεις σε πολίτες, παρότι ο Δήμος μας έχει περισυλλέξει πάρα πολλά επιθετικά σκυλιά, κι αφετέρου να παρατηρούνται κρούσματα κακοποίησης αδέσποτων ζώων. Έτσι ο Δήμος μας πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων περνάει από τα δεσποζόμενα αποφάσισε μέσα από τη σύσκεψη να γίνει συζήτηση και να αποφασιστούν συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους.

 

Στο πλαίσιο λοιπόν της ισχύουσας νομοθεσίας προτάθηκε από το Δήμο μας συγκεκριμένα:

α) Οι ιδιώτες κτηνίατροι, να σημαίνουν με μικροτσίπ και να τα καταχωρούν στη βάση δεδομένων τα δεσποζόμενα ζώα που πηγαίνουν σε αυτούς οι πελάτες τους

β) οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι, να ενημερώσουν τα μέλη τους ώστε να τοποθετήσουν τσιπάκια σε όλα τα σκυλιά τους και να προβούν μέσω της θηροφυλακής στους σχετικούς ελέγχους

γ) η Κτηνιατρική υπηρεσία της Π.Ε. Χαλκιδικής να πιέσει τους κτηνοτρόφους να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και να τοποθετήσουν μικροτσίπ στα σκυλιά τους

δ) η ελληνική Αστυνομία να κάνει ελέγχους σε δεσποζόμενα εάν φέρουν μικροτσίπ κι αν αυτό είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα