Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

H δίκη των Σκουριών ξεκινάει τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου

Μετά από τρεις αναβολές ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου μία από τις πιο μεγάλες κακουργηματικές δίκες της συνολικότερης υπόθεσης του αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις 17 Φλεβάρη του 2013.

 

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής με το 23/2015 βούλευμα παραπέμπει στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης 21 κατοίκους. Σύμφωνα με το βούλευμα, το οποίο υιοθετεί εξ ολοκλήρου το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν εννέα κακουργήματα, και συγκεκριμένα:

1. Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

2. Παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες από κοινού.

3. Έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού.

4. Εμπρησμός από τον οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού.

5. Ληστεία τελεσθείσα από πρόσωπα που ενήργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους από κοινού και κατά συρροή.

6. Εγκληματική οργάνωση με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών.

7. Διακεκριμένη περίπτωση φθοράς αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

8. Επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατά συρροή.

9. Διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο από κοινού.

Επίσης αντιμετωπίζουν και οκτώ πλημμελήματα, με κυριότερα αυτά της παράνομης κατακράτησης, παράνομης υλοτομίας, παράνομης οπλοκατοχής, οπλοχρησίας και οπλοφορίας, άσκοπων πυροβολισμών και εξύβρισης.

 

Ο Δήμος Αριστοτέλη με σημερινή ανακοίνωσή του εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του προς τους διωκόμενους συνδημότες του:

"Για άλλη μια φορά, την 1η του Οκτώβρη, γινόμαστε θεατές στο γνωστό θέατρο του παραλόγου που παίζεται τα τελευταία χρόνια. Για ακόμη μια φορά 21 συμπολίτες μας σέρνονται στα δικαστήρια κουβαλώντας στην πλάτη τους φαινομενικά μεν το μισό ποινικό κώδικα, στην πράξη δε το βάρος του αγώνα μιας ολόκληρης κοινωνίας που αντιστέκεται στην καταστροφή του τόπου της. Μιας κοινωνίας που στέκεται δίπλα τους και τώρα και πάντα με ψηλά το κεφάλι.


Γιατί όλοι γνωρίζουν  ότι στη δίκη αυτή, όπως και σε πολλές ακόμα που είδαμε ως τώρα να διαδραματίζονται, η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και τα στημένα κατηγορητήρια θα καταπέσουν, γιατί εξ αρχής δεν είχαν κανένα απολύτως έρεισμα παρά μόνο την απέλπιδα προσπάθεια της πολυεθνικής εταιρείας να εκβιάσει τη συνείδηση των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής και να επιβάλει τα καταστροφικά σχέδιά της. Μιας προσπάθειας που δυστυχώς τότε είχε αρωγούς τόσο την προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και τις πολιτικές του δόγματος «επένδυση με κάθε κόστος».


Άλλωστε ο εκβιασμός  από πλευράς της εταιρείας δεν αφορά μόνο τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής. Αποτελεί την πάγια τακτική της να εκβιάζει όποιον δεν μπορεί να εξαγοράσει, από τον απλό πολίτη μέχρι ολόκληρες κυβερνήσεις. Απέναντί της όμως βρίσκεται η αλήθεια, η νομιμότητα και το πραγματικό δημόσιο συμφέρον που αναπόφευκτα κάποια στιγμή αποκαλύπτεται και τότε όλοι ανακαλύπτουν ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός!»


Ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη, παραμένουμε σταθερά  αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια στοχοποίησης των δημοτών μας, με κριτήριο τις απόψεις τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας προς τους διωκόμενους συνδημότες μας καθώς και τις ευχές και την πεποίθησή μας για την δίκαιη και ευτυχή έκβαση και αυτής της δικαστικής περιπέτειας που ξεκινά την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.
Καλούμε όλους τους δημοκρατικά ευαισθητοποιημένους πολίτες να βρίσκονται εκεί."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα