Κυριακή, 16 Μαϊος 2021

Ε Επικαιρότητα

Eldorado: Ζητεί 750 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο - Τι απαντά το ΥΠΕΝ

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η καναδική εταιρεία, η θυγατρική της στην Ελλάδα, Hellas Gold, υπέβαλε εξώδικο αίτημα αποζημίωσης από το ελληνικό δημόσιο. Το αίτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφορά σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί η εταιρία από τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην έκδοση αδειών για το project στις Σκουριές, μεταξύ των οποίων ζημιές για τις δαπάνες της αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη.

 

Το αίτημα είναι εξωδικαστικό και δεν περιλαμβάνει νομικές διαδικασίες.

 

Ο πρόεδρος της Eldorado Gold, George Burns, δήλωσε: «Το εξώδικο αποτελεί μια προσπάθεια να λυθεί με καλή πίστη το ζήτημα με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς σχετίζεται με κόστη που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών στα μεταλλεία. Η Eldorado έχει ενεργήσει πάντοτε με τρόπο που συνάδει με την θέλησή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για υπεύθυνη ανάπτυξη των Σκουριών. Ελπίζουμε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με φιλικό τρόπο, χωρίς να ακολουθήσουμε την οδό της διαιτησίας».

 

Στο εξώδικο αναφέρεται πως οι ζημιές είναι τριών κατηγοριών: Μείωση της υπάρχουσας περιουσίας της Eldorado Gold, λόγω των καθυστερήσεων, διαφυγόντα κέρδη εξαιτίας της καθυστέρησης της περιόδου εκμετάλλευσης του εργοστασίου στο Μαντέμ Λάκκο, που υπολογίζονται σε περίπου 664.000.000 ευρώ και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, την οποία η εταιρεία θα διαθέσει σε κοινωφελείς σκοπούς.

 

Η απάντηση του ΥΠΕΝ

 

Η ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας είναι, σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης, μια ενιαία επένδυση, σημειώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», σχετικά με την κατάθεση αιτήματος αποζημίωσης ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αδειοδότησης του Μεταλλείου των Σκουριών.

 

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή «ως εκ τούτου, βασική προϋπόθεση για την έναρξη και λειτουργία των επιμέρους τμημάτων αυτής (της επένδυσης), είναι η προσκόμιση, εκ μέρους της εταιρείας, των απαραίτητων εγγυήσεων για την υλοποίηση της υποχρέωσης παραγωγής καθαρών μετάλλων».

 

«Στο πλαίσιο της θέσης αυτής, εξετάζεται από τη Διοίκηση και το κατατεθέν αίτημα της εταιρείας», συμπληρώνει το υπουργείο.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα