Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Το επιχειρησιακό σχεδίο της Αστυνομίας στη Χαλκιδική για την πάταξη της εγκληματικότητας

Τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η Ελληνική Αστυνομία στην περιοχή της Χαλκιδικής εφαρμόζει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο μετά τη λεπτομερή χαρτογράφηση της περιοχής αλλά και την ανάλυση των μορφών εγκληματικότητας που καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά.

Κεντρικός στόχος η πρόληψη και όχι η καταστολή, καθώς και η εμπλοκή των επαγγελματιών και των ανθρώπων του τουρισμού στην καμπάνια ενημέρωσης Ελλήνων επισκεπτών και τουριστών.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χαρτογραφήσουμε τις μορφές εγκληματικότητας και με βάση αυτό, αναπροσαρμόζουμε τον σχεδιασμό, τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να δώσουμε έμφαση στα σημεία όπου υπάρχει περισσότερη παραβατικότητα» εξηγεί στο thestival.gr ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αστυνόμος Β' Πέτρος Τάνος και προσθέτει: «Σημαντικό κομμάτι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό περιλαμβάνει και η πρόληψη. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι αστυνομικές Αρχές συνεργάζονται στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Επίσης διοργανώνονται δράσεις από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Εμπορικό Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών».

 

Το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου του 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2017:

Χαλκιδική

Ιούνιος – Ιούλιος 2017

Ιούνιος – Ιούλιος 2018

Κλοπές σε λουόμενους

27

20

Κλοπές από οχήματα

78

43

Κλοπές σε τουριστικά καταλύματα

25

14

 

Κύριο χαρακτηριστικό της μεταστροφής της εγκληματικότητας σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική είναι η εύκολη λεία. Οι κλέφτες στοχεύουν πλέον σε χρήματα, κινητά τηλέφωνα και αντικείμενα που αφαιρούνται και μεταφέρονται χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Στη Σιθωνία οι περισσότερες διαρρήξεις ΙΧ

Κι ενώ στους δήμους Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά κλοπών σε λουόμενους, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στην περιοχή της Σιθωνίας, παρατηρούνται οι περισσότερες διαρρήξεις ΙΧ, καθώς εκεί βρίσκονται και οι περισσότερες απομονωμένες ή ανοργάνωτες παραλίες, στις οποίες οι λουόμενοι συνηθίζουν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους σε σκιερά μέρη, μακριά από την αμμουδιά.

Το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου στο βιβλίο συμβάντων της ΕΛΑΣ κατεγράφησαν 43 διαρρήξεις οχημάτων, αισθητά λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οπότε και καταγγέλθηκαν 78 ανάλογες περιπτώσεις.

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οδηγοί που επισκέφτηκαν κυρίως ανοργάνωτες παραλίες στην Ακτή Κοβιού, την Ακτή Καλογριάς και τις Καβουρότρυπες. Όταν μετά από ώρες στη θάλασσα πήγαν να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους, βρήκαν τζάμια σπασμένα και αντικείμενα όπως cd player, χρήματα ή ακόμη και φορητοί υπολογιστές, να έχουν κάνει φτερά.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο thestival.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα