Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Διεθνές Συνέδριο στο Ποσείδι για τα ενεργά ρήγματα και τους σεισμούς

Το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, ανέλαβε τη διοργάνωση ενός ιδιαίτερα σημαντικού Συνεδρίου: το 9ο Διεθνές Συνέδριο της INQUA (International Union for Quaternary Research)  για την Παλαιοσεισμολογία, την Ενεργό Τεκτονική και την Αρχαιοσεισμολογία (9th International INQUA Meeting on Paleoseismology, Active Tectonics and Archeoseismology – PATA Days 2018,  www.patadays2018.org), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ποσείδι της Χαλκιδικής (στο ξενοδοχείο Possidi Holidays Resort & Suites και στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση του ΑΠΘ), από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2018. 

 

Η INQUA (Διεθνής Ένωση για την Έρευνα του Τεταρτογενούς) είναι ο σημαντικότερος επιστημονικός φορέας παγκοσμίως, ο οποίος συντονίζει και ασχολείται με την έρευνα του πρόσφατου γεωλογικού παρελθόντος της Γης. Η έρευνα αυτή έχει τεράστιο εύρος και ασχολείται με θέματα όπως τις παλαιοκλιματικές συνθήκες και την αλλαγή του κλίματος μέσα στο χρόνο, τον άνθρωπο και τη βιόσφαιρα, τις παράκτιες διαδικασίες και την αλλαγή της στάθμης της θάλασσας, κ.ά.

 

Κύριο αντικείμενο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της INQUA είναι η μελέτη των ενεργών ρηγμάτων, τα οποία συνδέονται άμεσα με σεισμούς, αλλά και με την ασφάλεια τεχνικών έργων. Πρόκειται για το σημαντικότερο συνέδριο σε αυτό το αντικείμενο παγκοσμίως και η ανάληψή του από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ απαίτησε ιδιαίτερη προσπάθεια επί σειρά ετών. 

 

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί Θερινό Σχολείο για νέους ερευνητές στις 28 Ιουνίου 2018, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαλέξεις κορυφαίων επιστημόνων για τα ενεργά ρήγματα και την ανάλυση σεισμικού κινδύνου, καθώς και δύο επιστημονικές εκδρομές (στις 24 Ιουνίου στη Δυτική Χαλκιδική και στις 29 Ιουνίου στην Ανατολική Χαλκιδική -Λεκάνη Βόλβης). 

 

Συνολικά περισσότεροι από 120 διακεκριμένοι επιστήμονες και ερευνητές σε παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμια θα συζητήσουν θέματα αιχμής της τρέχουσας έρευνας στα ενεργά ρήγματα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι Jim McCalpin (Geo-Haz Consulting, ΗΠΑ) και Tom Rockwell (San Diego State University, ΗΠΑ), ο Koji Okumura (Hiroshima University, Ιαπωνία), ο Shmuel Marco (Tel Aviv University, Ισραήλ) κ.ά.

 

Η εναρκτήρια συνεδρία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25/6 στις 9:00-9:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Possidi Holidays Resort & Suites. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον σύνδεσμο: www.patadays2018.org.

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα