Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

ΠΟΕΔΗΝ: Τριτοκοσμικές εικόνες στον τομέα της Υγείας στη Χαλκιδική

Εικόνες τριτοκοσμικές περιγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στην έκθεσή της για την κατάσταση της Υγείας στη Χαλκιδικής ύστερα από μεγάλη έρευνα που εκπόνησε.

Προσωπικό ελάχιστο, ΤΕΠ και ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πολυγύρου μένουν κλειστές γιατί μετακινείται προσωπικό προς άλλες μονάδες υγείας ρουσφετολογικά, νοσοκόμες των Κέντρων Υγείας κάνουν τις καθαρίστριες, έλλειψη φύλαξης και επιθέσεις με σοβαρούς τραυματισμούς νοσηλευτών και γιατρών από μεθυσμένους και τοξικομανείς με παραβατική συμπεριφορά. Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, εξαιτίας της έλλειψης ιατρών, υλικών, αντιδραστηρίων, ακτινολογικών, τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανθούν δίπλα από τα Κέντρα Υγείας...

Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ ξεσκεπάζει για πρώτη φορά μια εικόνα αθλιότητας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μια Χαλκιδική που περιμένει και φέτος το καλοκαίρι 1.000.000 επισκέπτες.

 

Αναλυτικά η εικόνα περιγράφεται ως εξής από την ΠΟΕΔΗΝ:

 

Το Υπουργείο Υγείας λόγω χαμηλών προϋπολογισμών, προσλαμβάνει ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας με συμβάσεις εργασίας με συνέπεια όλα τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής να μη καθαρίζονται Σαββατοκύριακα, αργίες, απόγευμα και νύχτα. Οι λίγες νοσηλεύτριες κάνουν και τις καθαρίστριες, και τον διοικητικό υπάλληλο, και την τεχνική υπηρεσία και εργάζονται τη νύχτα χωρίς φύλαξη κάνοντας και τους φύλακες με όλους τους κινδύνους. Σε πολλές περιπτώσεις μεθυσμένοι, τοξικομανείς, με παραβατική συμπεριφορά έχει αποκληθεί η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς Νοσηλευτών και γιατρών. Τα Ακτινολογικά μηχανήματα δεν είναι ψηφιακά. Η υλικοτεχνική συντήρηση των κτιρίων και των ασθενοφόρων γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από ΔΩΡΕΕΣ. 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ:

Ενώ το νοσοκομείο καλύπτει 1.000.000 τουρίστες το καλοκαίρι, έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης.

Οι νέες πτέρυγες πλήρως εξοπλισμένες των επειγόντων ΤΕΠ και της ΜΕΘ με 4 κλίνες, παραμένουν κλειστές, κι αυτό το καλοκαίρι, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παρά την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου, με απόφαση του ΔΙΟΙΚΗΤΉ της 4ης ΥΠΕ μετακινείται προσωπικό προς άλλες μονάδες υγείας (ρουσφέτια) και άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου Πολυγύρου εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα (ρουσφέτια) κι αποδυναμώνοντας τα τμήματα τους. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί τις μισές ημέρες του έτους λόγω έλλειψης ιατρών. 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Ν.ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ:

Επτά νοσηλεύτριες μόνο σε κυκλικό ωράριο, για 8.000 -10.000 ασθενείς μηνιαίως την τουριστική περίοδο.

Παλιό ακόμη το ακτινολογικό μηχάνημα με χημικά απόβλητα. Ανεπαρκής καθαριότητα, 2 καθαρίστριες μόνο 4 ώρες το πρωί για 24ωρη λειτουργία.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ:

Ένας μόνο διοικητικός υπάλληλος, 2 μόνο γενικοί ιατροί που απόμειναν, εξαιτίας παραιτήσεων για να προσληφθούν στα ΤΟΜΥ ΕΥΟΣΜΟΥ και δεν αντικαταστάθηκαν.

Δεν υπάρχει ακτινολόγος, γυναικολόγος.

Τα γύρω περιφερικά ιατρεία λειτουργούν μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Το Κέντρο Υγείας είναι απομακρυσμένο σε ορεινή περιοχή (κοντά στις Σκουριές- ορυχεία χρυσού) και δεν έχει κανένα φύλακα. Ελλιπή καθαριότητα, με 2 καθαρίστριες τις καθημερινές για 4ώρες μόνο (οι συμβάσεις εργασίας δεν πληρώνουν αργίες). Οι βάρδιες για τα 2 ασθενοφόρα δεν καλύπτονται τη νύχτα. Η κάλυψη γίνεται από το ΕΚΑΒ αλλά ο χρόνος απόστασης είναι 2-3 ώρες. Παλιός εξοπλισμός.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΙΘΩΝΙΑΣ:

Οκτώ νοσηλεύτριες μόνο για κυκλικό ωράριο, το πλήρωμα ασθενοφόρου, 6 άτομα δεν καλύπτουν τις βάρδιες.

Κανένας διοικητικός υπάλληλος, 3 ιατροί καθημερινά, κανένας φύλακας, παλιό ακτινολογικό χημικό μηχάνημα, παλιός εξοπλισμός, έλλειψη αντιδραστηρίων, καθαριότητα 4ωρη  με 1 καθαρίστρια μόνο καθημερινές.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ :

Μόνο 6 νοσηλεύτριες συν δύο μέσω ΟΑΕΔ για κυκλικό ωράριο, 3 γενικοί ιατροί μόνο, δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα και ενώ το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής φιλοξενεί  χιλιάδες τουρίστες, δεν υπάρχει παιδίατρος.

Το μικροβιολογικό κλείνει όταν η 1 παρασκευάστρια έχει άδεια για καλοκαίρι. \

Κανένας φύλακας, κανένας Διοικητικός υπάλληλος. Μόνο 3 ώρες τις καθημερινές η μία καθαρίστρια. Εξοπλισμός πολύ παλιός, η συντήρηση του κτιρίου γίνεται μόνο από δωρεές...


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα