Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

H Κατερίνα Ιγγλέζη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

"Για ακόμα μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την αφορμή για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο να αναλογιστούν τη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος και να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του πλανήτη.

Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα: «Μαζί για τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα»αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το μέγεθος της πλαστικής ρύπανσης. Το κάλεσμα για δράση συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Καταπολεμείστε την πλαστική ρύπανση! Αν δε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά, αρνήσου το!» κι έρχεται να θέσει σε όλους μια μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα για τις επόμενες γενιές. Σε ποιο βαθμό μπορούμε στην καθημερινότητα να αρνηθούμε την χρήση πλαστικού, ιδίως μιας χρήσης;

Για την Ελλάδα το θέμα της χρήσης του πλαστικού τέθηκε φέτος σε νέα βάση με την καθιέρωση της χρέωσης της πλαστικής σακούλας αποσκοπώντας στον περιορισμό της χρήσης της. Αποδεικνύεται ότι η ελληνική κοινωνία ήταν πλέον αρκετά ώριμη ώστε να αρνηθεί την πλαστική σακούλα και μάλιστα, η μείωση της χρήσης της είναι εξαιρετικά θετική για το διάστημα που ισχύει το μέτρο.

Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη έχει ανοίξει ο διάλογος για ρυθμίσεις σχετικά με την  απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης στα επιτραπέζια σκεύη. Στόχος είναι η μείωση των ποσοτήτων των πλαστικών απορριμμάτων, όπου το πλαστικό αποτελεί το 10% όλων των αποβλήτων που παράγουμε και το 50% του πλαστικού που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσεως.

Τα δεδομένα για την Ευρώπη είναι αποκαλυπτικά: παράγονται περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο και μόνο το 30% της ποσότητας αυτής συλλέγεται για ανακύκλωση, ενώ  το υπόλοιπο 70% κατευθύνεται σε χωματερές, σε αποτεφρωτήρες ή στο περιβάλλον.Η ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει στους ωκεανούς μπορεί να «τυλίξει» τον πλανήτη 4 φορές για μια μόνο χρονιά! Από την πλαστική ρύπανση απειλούνται τα θαλάσσια οικοσυστήματα και ιδιαίτερα η θαλάσσια πανίδα. Ακόμα το πλαστικό ανιχνεύεται στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους και εν τέλει καταλήγει και στον ανθρώπινο οργανισμό.Αυτό λοιπόν το παράγωγο του πετρελαίου που είναι τόσο εύχρηστο, αποτελεί μια σημαντικότατη απειλή για τον πλανήτη και τις ζωές μας.

Στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όπου προτεραιότητα είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, θα αναμετρηθούμε στο άμεσο διάστημα με την ωριμότητά μας ως κοινωνία να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας με τρόπο βιώσιμο στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Διαθέτουμε πλέον τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία, ώστε να διώξουμε το πλαστικό, ιδίως το μιας χρήσης, από την καθημερινότητά μας!"


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα