Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Δήμων, από τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας που διέπει όλα τα ζητήματα δημοσιονομικού ελέγχου και δημοσίων συμβάσεων, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής Ημερίδας στο Δήμο Πολυγύρου που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Δημοτικοί υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου και των Νομικών Προσώπων τους ενημερώθηκαν και για τις αλλαγές που θα επιφέρει στη λειτουργία των Δήμων το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2019, καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δαπανών των ΟΤΑ οι οποίοι θα αναλάβουν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους.
Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κορδελιού –Ευόσμου, οικονομολόγος, Θανάσης Παζαρλόγλου, υπάρχει ένα δημόσιο λογιστικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του δημοσίου τομέα, και για αυτό πολλές φορές το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ακυρώνει δαπάνες. «Ευτυχώς έχουμε νομολογία σε αυτή τη φάση, σχετικά με το Ν.4412 και της αποσαφήνισης του Νόμου για τις συμβάσεις και τον τρόπο προμηθειών των ΟΤΑ. Όμως το γεγονός ό,τι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 καταργείται ο προληπτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι ΟΤΑ θα αναλαμβάνουν την πλήρη οικονομική διαχείριση τους, σημαίνει ότι οι Δήμοι θα μείνουν μόνοι τους σε μια θάλασσα ταραχώδη, τελείως απροστάτευτοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παζαρλόγλου.
Και αυτό, όπως είπε, επειδή δεν θα έχουν στα χέρια τους νομολογίες του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Ο κ. Παζαρλόγλου παρατήρησε ότι η καθημερινότητα των υπηρεσιών θα είναι πολύ δύσκολη, χωρίς τη συμβολή του Συνεδρίου, γιατί οι νομολογίες του αποτελούν εργαλείο για να ξέρουν οι Δήμοι και οι υπηρεσίες του, αν αυτό που κάνουν είναι σύννομο ή όχι.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παζαρλόγλου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ζητήματα ερμηνείας του νόμου σε σχέση με το τι είναι δημόσιο έργο, προμήθεια ή παροχή υπηρεσιών, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τεχνικό έργο, η έννοια του έχει, ευτυχώς, αποσαφηνιστεί από νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Ν. 4412/16. Διευκρίνισε ακόμη ότι προσοχή χρειάζεται και στη σύνταξη των μελετών, καθώς και στις απευθείας αναθέσεις έργων, επειδή, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν πάντα επαρκείς τεχνικές προδιαγραφές.
ΓΛΚ: Οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα
Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίστηκαν οι ομιλητές της Ημερίδας απέναντι στις ανησυχίες των δημοτικών υπαλλήλων για το πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, μετά την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επισήμαναν στους υπαλλήλους και τα στελέχη του Δήμου Πολυγύρου ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2017, ο προληπτικός έλεγχος καταργήθηκε στη κεντρική διοίκηση και ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο έλεγχος αυτός αφορά στα θέματα δημοσιονομικής ευθύνης.
Σημείωσαν ότι «όπως λειτουργούσαν οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Δηλαδή με προβλήματα. Αν κάθε φορά έχουμε ανάγκη ενός μηχανισμού ελέγχου για να αισθανόμαστε σίγουροι ότι δεν κάναμε λάθη, πρέπει να ζητούμε ισότητα, που σημαίνει επιμερισμό ευθυνών».
Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισαν οι ομιλητές, η υπηρεσία του Δήμου είναι αυτή που συμβασιοποιεί ένα έργο, αυτή το στέλνει για έλεγχο νομιμότητας και αυτή είναι που το πληρώνει. Επομένως, τόνισαν οι ίδιοι, οι δημοτικές υπηρεσίες δεν χρειάζονται «μαξιλάρι» για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δημιουργία διοικητικής κουλτούρας. «Ήρθε η ώρα να δείτε τι έχετε και το τι θα έχετε από δω και πέρα. Για αυτό χρειάζεστε ένα οργανωτικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψαν ωστόσο να σημειώσουν ότι σε κάθε περίπτωση η νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει διαχρονική δυναμική, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό μπορεί μπορεί να αλλάξει με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν εκείνη την χρονική περίοδο.