Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για τη διαιτησία

"Μπορεί τελικά να παραχθεί καθαρός χρυσός με την μέθοδο που διατείνεται η εταιρεία και μάλιστα με τα παραπάνω, τρία αυστηρότατα κριτήρια;"αναρωτιέται η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. 

 

"Η απόφαση της διαιτησίας στην οποία και προσέφυγε το Δημόσιο κατά της "Ελλ. Χρυσός" για τις Σκουριές, σε καμία περίπτωση δεν της δίνει το δικαίωμα να πανηγυρίζει. 

 

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι δικαστές αναγνώρισαν ΟΜΟΦΩΝΑ ότι δύο από τα τρία αιτήματα του δημοσίου, η μη κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή καθαρού χρυσού και η μη παραγωγή καθαρού χρυσού, αποτελούν παραβίαση της σύμβασης. 

 

Στην ουσία η διαιτησία - που δεν δικαιώνει μεν οριστικά το Δημόσιο αλλά ούτε και την εταιρεία - εγκαλεί την τελευταία να αποδείξει τόσο την εφαρμογή του flash smelting όσο και την ικανότητα κατασκευής εργοστασίου παραγωγής καθαρού μεταλλεύματος. Αυτά ακριβώς αφορούν οι αποφάσεις Σκουρλέτη (στις 05.07.2016 και 02.11.2016), με τις οποίες και απέρριψαν την τεχνική μελέτη «Μεταλλουργικής Μονάδας». Αυτά ακριβώς ομολόγησε πρόσφατα (στις 29.03) η ίδια η "Ελλ. Χρυσός", αναφέροντας ότι εγκαταλείπει την παραγωγή καθαρών μετάλλων που είναι και συμβατική της υποχρέωση. Επιπλέον, οι τρεις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις (παραγωγή χρυσού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία - μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας - ευρύτατη κοινωνική συναίνεση) που θα πρέπει να συνοδεύουν την παραγωγή χρυσού, αποτελούν για την εταιρεία άπιαστο όνειρο.

 

Εν ολίγοις, η απόφαση της διαιτησίας εγκαλεί την El Dorado να εφαρμόσει και να αποδείξει κάτι που τελικά όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί. Για εμάς, αυτή η απόφαση είναι το τελευταίο βήμα πριν την ακύρωση της σύμβασης, του έργου και της ίδιας της "Ελλ. Χρυσός" στις Σκουριές. Βήμα, που η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ θα πρέπει να κάνουν με αποφασιστικότητα και πολιτικό σθένος, έχοντας δίπλα τους εκατομμύρια πολιτών σε όλη τη χώρα῾


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα