Σάββατο, 15 Μαϊος 2021

Ε Επικαιρότητα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Παλιούρι - Ο Τ. Μακρογιάννης μιλά για το φαινόμενο

Βιβλικές εικόνες στο κάμπινγκ Παλιουρίου και το beach bar Κουρσάρος στην παραλία Χρουσσω είδαν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής. 

Το halkidikinews.gr παρουσιάζει το μέγεθος της καταστροφής. Το κάμπινγκ και το μπαρ έχουν  ισοπεδωθεί, ενώ πάνω από 500 δένδρα έχουν κοπεί σαν πράσα από την δύναμη του πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου.

 

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στο Παλιούρι συνεχίζονται και το μισό χωριό δεν έχει ακόμα ρεύμα, αν και απόγευμα, γιατί ξεριζώθηκαν κολώνες της ΔΕΗ.

«Ευτυχώς που έγινε κατά τις βραδινές ώρες και δεν υπήρχε κίνηση. Αν έμπαινε στο χωριό θα σκότωνε κόσμο!» λένε οι κάτοικοι του Παλιουρίου. 

  

0004 Ο ομότιμος καθηγητής μετεωρολογίας-κλιματολογίας του ΑΠΘ Τιμολέων Μακρογιάννης, μιλώντας στο halkidikinews.gr  εξηγεί το φαινόμενο και επισημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα μεγάλης ατμοσφαιρικής αστάθειας. 

«Ο ανεμοστρόβιλος είναι ένα βίαιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εντάσσεται στους Σίφωνες ξηράς. Είναι αποτέλεσμα μεγάλης ατμοσφαιρικής αστάθειας.

Η επικρατέστερη άποψη σχηματισμού του ανεμοστρόβιλου είναι: ψυχρός και ξηρός αέρας κινούμενος με μεγάλη ταχύτητα συναντά κάποια στιγμή θερμό σχετικά αέρα και αντί να εισχωρήσει κάτω από αυτόν, τον υπερκαλύπτει με αποτέλεσμα να προκαλείται έτσι μια τρομερή ανισορροπία.

Ο θερμός και υγρός αέρας στη συνέχεια ορμάει κυριολεκτικά προς τα πάνω με μεγάλη ταχύτητα.

Ο ψυχρός τώρα αέρας που εισχωρεί από τα πλάγια δίνει στα ανοδικά ρεύματα την παρατηρούμενη περιστροφική κίνηση.

Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται με τον τρόπο αυτόν εντός του ανεμοστρόβιλου είναι τεράστιες. Σε αυτές τις δυνάμεις οφείλονται οι όποιες καταστροφές στα δέντρα και στα κτίρια που συναντά ο ανεμοστρόβιλος κατά την μεταφορική του κίνηση. Στην Κασσάνδρα έχουν παρατηρηθεί ανεμοστρόβιλοι και στο παρελθόν. Πριν ένα χρόνο είχαμε υδροστρόβιλο στη Σίβηρη».

του Γρ.Αντωνιάδη
halkidikinews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα