Η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Χερσονήσου Κασσάνδρας του 1821 τιμήθηκε με κάθε επισημότητα σήμερα στη Νέα Ποτίδαια.
Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ποτίδαιας, χωροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου.
Στη συνέχεια, αρχές, μαθητές και στρατιωτικό άγημα μετέβησαν στο μνημείο των πεσόντων, όπου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της Ποτίδαιας, των μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων μπροστά στους επισήμους και στους κατοίκους.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς και Σωτηρία Βλάχου, ο αντιπεριφερειάρχης, Ιωάννης Γιώργος, οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης και Ν.Προποντίδας Μανώλης Καρράς, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.
Η καθιέρωση του εορτασμού έγινε με σκοπό να αποδοθεί η οφειλόμενη από το έθνος τιμή και ευγνωμοσύνη στους πολεμιστές, στους νεκρούς και στα θύματα του ιερού εκείνου αγώνα, κατά τον οποίο οι κάτοικοι της Κασσάνδρας και πολλοί πατριώτες από άλλες περιοχές αντιστάθηκαν με τόλμη και αυτοθυσία στο βάρβαρο κατακτητή, καταγράφοντας σελίδες δόξας.
Τα θηριώδη στίφη των μουσουλμάνων με την άδεια του Λουμπούτ ξεχύθηκαν στην Κασσάνδρα. Πυρπόλησαν όλα τα σπίτια, λεηλάτησαν περιουσίες, βασάνισαν, έσφαξαν και αιχμαλώτισαν αθώους. Ο τόπος για μήνες κάπνιζε από τις πυρπολήσεις των κατακτητών. Η Κασσάνδρα ερημώθηκε.
Μετά την πτώση της Κασσάνδρας η επανάσταση της Χαλκιδικής ουσιαστικά έχει κριθεί. Ο Εμμανουήλ Παπάς περνά στο Άγιο Όρος. Κανείς, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των τραγικών θυμάτων στην Κασσάνδρα, καθώς και εκείνον, κυρίως γυναικών και παιδιών που σύρθηκαν στην αιχμαλωσία και τον αναγκαστικό εξισλαμισμό.