Υπομονή άλλες περίπου 2-3 ημέρες, όσο, δηλαδή, θα χρειαστεί για να αρχίσει μαζικά η συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, θα πρέπει να κάνουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, πριν ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την τιμή με την οποία θα κινηθεί το προϊόν τους εμπορικά στη σεζόν του 2017-2018.
Η πρόταση των παραγωγών είχε στη «βάση της πυραμίδας» τα 55 λεπτά για την πολύ ψιλή κατηγορία και στην κορυφή της τα 1,10 ευρώ για τα 110 τεμάχια στις χοντρές ελιές.Η πρόταση των παραγωγών είχε στη «βάση της πυραμίδας» τα 55 λεπτά για την πολύ ψιλή κατηγορία και στην κορυφή της τα 1,10 ευρώ για τα 110 τεμάχια στις χοντρές ελιές.
Το μικρό αυτό χρονικό περιθώριο ζήτησαν -και πήραν- οι εκπρόσωποι των μεταποιητικών επιχειρήσεων που μετείχαν στη κρίσιμη συνάντηση στο ξενοδοχείο «Πόρτες» στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ζυγίσουν όσα συζητήθηκαν στη διάρκειά της και κατόπιν να αναρτήσουν τους ξεχωριστούς τιμοκαταλόγους τους.
Η πρόταση των παραγωγών
Όπως αναφέρει το agronews.gr,την ατζέντα της συζήτησης προσπάθησαν να τη θέσουν οι εκπρόσωποι των παραγωγών, οι οποίοι επέμεναν πως δεν μπορεί να επαναληφθεί το περσινό «μπάχαλο», όταν οι πωλήσεις της ελιάς γινόταν επί μακρόν με «ανοικτή τιμή», με συνέπεια να πιεστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό έριξαν στο τραπέζι μια πρόταση τιμολογίου που είχε στη «βάση της πυραμίδας» το ποσό των 55 λεπτά το κιλό, για την πολύ ψιλή κατηγορία και στην κορυφή της τα 1,10 ευρώ για τα 110 τεμάχια, τις λεγόμενες χοντρές ελιές και ζήτησαν να ξεκινήσει η συγκομιστική σεζόν, στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με καθαρό το τοπίο για τις τιμές.
Η συνάντηση ξεκίνησε πέντε λεπτά μετά τις 8 το βράδυ και στο τραπέζι που είχε στηθεί στην αίθουσα στον ημιώροφο του ξενοδοχείου, από τη δεξιά πλευρά κάθισαν οι εκπρόσωποι των 14 αγροτικών συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων του νομού και από την αριστερή οι ιδιοκτήτες των εταιρειών ΔΑΙΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, INTERCOMM, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ, OLIVE HELLAS, SITHONIA OLIVES, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΔΗΣ.
Η κλειστή συζήτηση κράτησε πάνω από μία ώρα, διεξήχθη σε καλό κλίμα, όπως παραδέχθηκαν όλοι βγαίνοντας, και στη διάρκεια της οι δύο πλευρές ανέλυσαν τα δεδομένα της πρότασης, διατύπωσαν τις ενστάσεις και τα επιχειρήματά τους και παρότι τα θέλω του ενός, μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αρκετά θέματα πλησίασαν εκείνα του άλλου, οριστική συμφωνία δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί, καθώς σε κομβικά θέματα οι διαφορές παρέμειναν αγεφύρωτες.
Σύμπτωση απόψεων υπήρξε ως προς το ότι η φετινή παραγωγή θα είναι πολύ υψηλή, με τους παραγωγούς να την προσδιορίζουν στους 100.000 -110.000 τόνους και κάποιους μεταποιητές να την ανεβάζουν μέχρι και τους 140.000 τόνους (και πανελλαδικά στους 160.000 τόνους), αλλά και στο ότι τα μεγάλα κομμάτια δεν θα είναι περισσότερα από το 10%-15% της προσδοκώμενης σοδειάς, η οποία σε ποσοστό περίπου 55% θα έχει ελιές μεσαίας κατηγορίας και το υπόλοιπο 30%-35% θα είναι ψιλές.
Από εκεί και πέρα η μόνη νύξη που έγινε στο επίπεδο των τιμών, κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ήταν η αναφορά από τον Προκόπη Κωνσταντόπουλο, της Olymp, ότι για τις ψιλές ελιές φέτος, η εταιρεία του θα πληρώσει τους συνεργαζόμενους παραγωγούς με 40 λεπτά το κιλό, από 30 λεπτά πέρυσι, που σημαίνει μια αύξηση σχεδόν 30%.
Η αναφορά αυτή, μάλιστα, αξιολογήθηκε ως μια κίνηση καλής θέλησης από τους παραγωγούς, οι οποίοι, κατά τις ίδιες πηγές, άφησαν να φανεί ότι θα μπορούσαν να κάνουν ένα «σκόντο» στην πρόταση που είχαν ρίξει στο τραπέζι, υπονοώντας πως δεν θα έβλεπαν αρνητικά ακόμη και το 1 ευρώ στην κατηγορία των 91-110 τεμαχίων το κιλό, με αντίστοιχες προσαρμογές και στις μικρότερες σκάλες, υπό τον όρο ότι και η άλλη πλευρά θα μετακινηθεί λίγο ακόμη ψηλότερα στη μεσαία κατηγορία.
Η απόσταση παρόλα αυτά παρέμεινε, καθώς οι μεταποιητές αντέτειναν ότι με βάση την πρόταση των παραγωγών για τη μεσαία κατηγορία, η μέση τιμή θα πρέπει να πάει στα 80 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι ήταν στα περίπου 55 λεπτά το κιλό και ότι τόσο μεγάλη αύξηση δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι γνωρίζουν το μέγεθος της παραγωγής και έχουν και επιλογές από ανταγωνιστικές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση οι εκπρόσωποι των μεταποιητών δεσμεύτηκαν από τη μια ότι θα απορροφήσουν το σύνολο της παραγωγής και από την άλλη ότι θα επαναξιολογήσουν την πρόταση που τους παραδόθηκε από τους παραγωγούς και αναλόγως θα τοποθετηθούν. Ξεκαθάρισαν όμως ότι οι τιμοκατάλογοι που αναμένεται να αναρτηθούν έως και το τέλος της εβδομάδας (από την πλειονότητά τους τουλάχιστον) δεν θα έχουν κοινές τιμές -καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς και να επισύρει κυρώσεις από την επιτροπή ανταγωνισμού- αλλά ο καθείς ξεχωριστά, θα πληρώσει το προϊόν με βάση τα περιθώρια ελιγμών που του παρέχει το πελατολόγιό του.
«Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε τι θα ανακοινώσουν», τόνισε λακωνικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλογκολίδης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική εξέλιξη το ό,τι θα μπει ένα φρένο στις πωλήσεις με ανοικτές τιμές. Σημείο στο οποίο εστίασαν, τόσο ο Βαγγέλης Μισαηλίδης, από τα Σήμαντρα ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «κάτι καλό βγήκε απόψε, διότι τουλάχιστον δεν θα επαναληφθούν τα περσινά», όσο και ο Θανάσης Τσικούρης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Ορμύλιας, ο οποίος επισήμανε ότι με ξεκάθαρο το τοπίο στις τιμές, από την αρχή της συγκομιδής, θα αποφύγουμε το αλαλούμ που επικράτησε άλλες χρονιές.
πηγή: agronews.gr