Την εκκίνηση της διαδικασίας προσφυγής στη διαδικασία της διαιτησίας, κατά την οποία θα κριθεί κατά πόσον η Ελληνικός Χρυσός τηρεί τις υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, όπως προβλέπονται από τη σύμβαση του 2004 (Ν. 3220), σηματοδοτεί η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αυτό δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης νωρίς το μεσημέρι, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία Χαλκιδικής, και σήμερα αναμένεται να κοινοποιηθεί στην εταιρεία η προσφυγή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, η διαδικασία της διαιτησίας είναι ο προσφορότερος και ο πλέον θεσμικός τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων, δεδομένου ότι προβλέπεται και από τη σύμβαση, ενώ με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο «φιλοδοξεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη σύμβαση και συνδέονται με τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και τη διασφάλιση του οφέλους του Ελληνικού Δημοσίου».
Οι βασικές εκκρεμότητες, όπως τις προσδιόρισε χθες ο Γ. Σταθάκης, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, όταν νωρίς το πρωί η καναδική πολυεθνική ξεκίνησε να διατυπώνει τις γνωστές και συνήθεις απειλές περί αναστολής των εργασιών προφασιζόμενη καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών «ρουτίνας» από το ΥΠΕΝ, είναι η μέθοδος μεταλλουργίας και η κατασκευή και λειτουργία νέας μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο για την εγχώρια μεταλλουργική επεξεργασία και παραγωγή καθαρών μετάλλων (χρυσού, αργύρου κ.λπ.).
Έως σήμερα τα συμπυκνώματα εξάγονται προς τρίτες χώρες και άρα δεν φορολογούνται...
Η ραχοκοκαλιά της σύμβασης προβλέπει την ανάπτυξη επενδυτικού σχεδίου με εγχώρια παραγωγή του τελικού προϊόντος. Η μέθοδος επεξεργασίας των συμπυκνωμάτων από την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές που θα τροφοδοτούν το νέο εργοστάσιο, η λεγόμενη ακαριαία τήξη, πριν από έναν χρόνο απερρίφθη από το ΥΠΕΝ διότι δεν αποδείχτηκε η εφαρμοσιμότητά της για πολλαπλούς λόγους, πρωτίστως ασφάλειας.
Στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του 2011 οριζόταν ότι η εταιρεία, για να διασφαλιστεί η προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος κ.λπ. -καθώς τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας περιέχουν υψηλά ποσοστά αρσενικού-, όφειλε να αποδείξει, σε ημιβιομηχανική κλίμακα, επιτόπου, την ασφάλεια της μεθόδου. Αντ' αυτού εμφάνιζε πορίσματα δοκιμών από φινλανδικό εργαστήριο. Επιπλέον, μετά την απόρριψη των μελετών από το ΥΠΕΝ, απαξίωσε να καταθέσει νέες.
Τρεις μήνες
Κατά τη διαδικασία της διαιτησίας, που χθες ο Γ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες, ορίζεται ο διαιτητής από κάθε πλευρά, εν προκειμένω του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας, και τρίτος διαιτητής κοινής αποδοχής. Αν δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ των αντιδίκων στο πρόσωπο του επιδιαιτητή σε 15 ημέρες, αυτός ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Την προετοιμασία της διαδικασίας προσφυγής ξεκίνησε το ΥΠΕΝ μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τις αρχές Ιουνίου.