Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Και ο τρύγος... καλά κρατεί στο Κτήμα Πόρτο Καρράς -ΦΩΤΟ-

Στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας στη Χαλκιδική, εκεί όπου δεσπόζει ο κατάφυτος Μελίτωνας, απλώνονται αμφιθεατρικά 4.500 στρέμματα αμπελώνων, του πλέον ιστορικού κτήματος της χώρας μας.

Τις ημέρες αυτές δεκάδες εργάτες συλλέγουν τους εκλεκτούς καρπούς γιατί ο τρύγος στον μεγαλύτερο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας έχει ξεκινήσει! 

 

Η συγκομιδή των σταφυλιών έχει μεγάλη σημασία για την ποιότητά τους και η χρονική στιγμή του τρύγου είναι πολύ σημαντική γιατί καθορίζει την ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Την εβδομάδα που πέρασε έγινε η συγκομιδή της Μαλαγουζιάς.

Ο ιστορικός αμπελώνας του "Πόρτο Καρράς" για να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις της αμπελοκαλλιέργειας και στις νέες γεύσεις του οινόφιλου κοινού, από το 2002 έχει θέσει σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του αμπελώνα.

 

Μετά από συνεχείς μελέτες προσαρμοστικότητας διαφόρων ποικιλιών, από το 2002 μέχρι το 2013 έχουν φυτευτεί πάνω από 800 στρέμματα νέοι αμπελώνες σε διαφορετικά terroir του Κτήματος με σύγχρονες μεθόδους αμπελοκαλλιέργειας.

Οι 28 ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στο Κτήμα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών διαφορετικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. 

 

Οι παρεμβάσεις στην αναδιάρθρωση του αμπελώνα αφορούν την ανανέωση των ιστορικών μας ποικιλιών, όπως Μαλαγουζιά, Λημνιό, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc κ.α., επίσης τον εμπλουτισμό με καινούργιες ποικιλίες, όπως Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Viognier, Chardonnay, Μαυροδάφνη και Μαυροτράγανο.

Το Οινοποιείο

Το οινοποιείο κτίστηκε το 1970 και σε συνδυασμό με τον αμπελώνα, υπήρξε σταθμός για την ελληνική βιομηχανία οίνου.

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντικότατη συμβολή του πατέρα της σύγχρονης οινολογίας Καθηγητή Emile Peynaud, του Πανεπιστημίου του Bordeaux, ο οποίος καθιέρωσε την ιστορική διαδρομή του πρώτου “Ελληνικού” οίνου από Cabernet Sauvignon, το οποίο προσαρμοσμένο ιδανικά στα ασβεστο-σχιστολιθικά εδάφη του Κτήματος, μεγαλούργησε διεθνώς αποσπώντας βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις.

Ο σχεδιασμός και η επιλογή της θέσης του οινοποιείου στο κέντρο του αμπελώνα συντελεί στην γρήγορη παραλαβή και επεξεργασία των σταφυλιών με στόχο τη διατήρηση του ποιοτικού τους δυναμικού και την αποφυγή οξειδώσεων.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα