Τα «Χρυσοστόμεια 2026» κορυφώθηκαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμήθηκε σήμερα, Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Τρίγλια η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου, Μητροπολίτη Σμύρνης, και των Μικρασιατών που χάθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των «Χρυσοστομείων 2026», που διοργάνωσαν το Παράρτημα του Συλλόγου Απανταχού Τριγλιανών και ο Σύλλογος Απανταχού Τριγλιανών.
Στην Παναγία Παντοβασίλισσα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Νέας Τρίγλιας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος.
Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και των Μαρτύρων που έχασαν τη ζωή τους κατά τις δραματικές ημέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στην κεντρική πλατεία της Νέας Τρίγλιας.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Ν. Προποντίδας, Αθανασία Εμμανουηλίδου και Γιάννης Καραπανταζής, εκπρόσωποι συλλόγων, απόγονοι μικρασιατικών οικογενειών και πιστοί, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Ο κ. Γιώργος, σε δήλωσή του, αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης:
«Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι απαραίτητη γιατί ενώνει το χθες με το σήμερα και το αύριο, κυρίως όμως γιατί ενώνει γενιές και κρατάει τους δεσμούς με τις χαμένες πατρίδες και τους προγόνους μας».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πανοσιολογιώτατο Ιερομόναχο, Θεοδόσιο Μικραγιαννανίτη (Σεπετσή).
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Παναγίας Παντοβασίλισσας.
Τα «Χρυσοστόμεια 2026» ξεκίνησαν από το Σάββατο
Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, με Εσπερινό και Αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Νέας Τρίγλιας.
Ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Χαλκιδική των Προσφύγων», που συνδέει τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής με την εγκατάσταση και την πορεία των προσφυγικών πληθυσμών στη Χαλκιδική.
Η Νέα Τρίγλια κρατά ζωντανή τη μνήμη των προσφύγων
Για τη Νέα Τρίγλια, η μνήμη του Αγίου Χρυσοστόμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ίδια την ιστορία του τόπου.
Οι άνθρωποι που ήρθαν στη Χαλκιδική από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας δημιούργησαν τη νέα τους πατρίδα, μεταφέροντας μαζί τους τις παραδόσεις, την πίστη και τη μνήμη των χαμένων πατρίδων.
Τα «Χρυσοστόμεια» αποτελούν κάθε χρόνο μια αφορμή για να παραμένει αυτή η ιστορική μνήμη ζωντανή και να περνά στις νεότερες γενιές.
Η Νέα Τρίγλια τίμησε έτσι για ακόμη μία χρονιά τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και τους Μικρασιάτες που χάθηκαν το 1922, κρατώντας ζωντανή τη μνήμη μιας ιστορίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του τόπου.












