Τρίτη, 28 Ιουλίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Δήλωση του Βουλευτή Γ. Γιώργου για τη μόνιμη κατοχύρωση του Προσωπικού Βοηθού και της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

Μόνιμοι θεσμοί ο Προσωπικός Βοηθός και η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση

Μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την έγκαιρη υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους σηματοδοτεί η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με το οποίο ο Προσωπικός Βοηθός και η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση αποκτούν μόνιμη νομοθετική κατοχύρωση και εντάσσονται πλέον στον πυρήνα του ελληνικού κοινωνικού κράτους. Με τη δημοσίευση του Ν. 5322/2026, οι δύο αυτές σημαντικές κοινωνικές πολιτικές αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, σταθερή χρηματοδότηση και πανελλαδική εφαρμογή.

Με 50 εκατ. ευρώ ετησίως για τον Προσωπικό Βοηθό και 15 εκατ. ευρώ ετησίως για την Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση, η αυτονομία και η έγκαιρη στήριξη αποκτούν
σταθερή θέση στο κοινωνικό κράτος.

Ο Προσωπικός Βοηθός στηρίζει άτομα με αναπηρία στην καθημερινή τους ζωή, ώστε να ζουν με μεγαλύτερη αυτονομία, να μετακινούνται, να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να σπουδάζουν και να εργάζονται, χωρίς να εξαρτώνται αποκλειστικά από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση στηρίζει παιδιά έως 6 ετών με αναπηρία, αναπτυξιακές δυσκολίες ή αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής τους, καθώς και τις οικογένειές τους. Παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, μέσω διεπιστημονικών ομάδων, με ενεργή συμμετοχή της οικογένειας και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε παιδιού.

Με τη μόνιμη θεσμοθέτηση των δύο αυτών πολιτικών, η Πολιτεία διασφαλίζει τη συνέχεια των υπηρεσιών και ενισχύει ένα κοινωνικό κράτος που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες αυτονομίας, συμμετοχής και συμπερίληψης.


🏛️ Έκθεση εικαστικών έργων της Άννης Καλτσίδου με τίτλο «α...» διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους στον Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας, στο πλαίσιο του διαλόγου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με τα μνημεία. H έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2026. Την επιμέλεια έχουν οι αρχαιολόγοι Όλγα Ιασονίδου και Βαγγέλης Μαλαδάκης.

 

booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.