Δευτέρα, 27 Απριλίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Ο Γιάννης Γιώργος επισκέφθηκε τον Πύργο της Γαλάτιστας

Τον εμβληματικό Βυζαντινό Πύργο της Γαλάτιστας επισκέφθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν πανέμορφο χώρο όπου «η σύγχρονη Ελλάδα συναντά το Βυζάντιο».


Ο Βουλευτής ξεναγήθηκε στην εικαστική έκθεση «Γεωγραφία της Μνήμης» από τον ίδιο τον Κρητικό δημιουργό της, Σταύρο Παναγιωτάκη, ενώ για την πλούσια ιστορία του μνημείου ενημερώθηκε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, κα Όλγα Ιασωνίδου. Τον κ. Γιώργο συνόδευσε καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης ο Αντιδήμαρχος κ. Σακελλάρης.

Ο χώρος: Επιμελημένος άψογα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Πύργος αποδόθηκε στους πολίτες για να φιλοξενεί δράσεις ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Το μήνυμα: Ο κ. Γιώργος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Χαλκιδικιώτες και τους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά αυτό το ιστορικό στολίδι.

Το Μνημείο: Ένα Σύμβολο 1.000 Ετών

Ο Πύργος δεν είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά ένα από τα σημαντικότερα σωζόμενα βυζαντινά οχυρά της περιοχής.
 
Η κατασκευή του ξεκίνησε τον 11ο αιώνα (κάτω τμήμα) και ολοκληρώθηκε στην τελική του μορφή τον 14ο αιώναΔιατηρείται σε ύψος περίπου 16 μέτρων και χαρακτηρίζεται από τις ογκώδεις εξωτερικές αντηρίδες του.
 
Γύρω από τον Πύργο σώζονται νερόμυλος, ελαιοτριβείο και αποστακτήριο, που μαρτυρούν τον πλούσιο αγροτικό χαρακτήρα της παλιάς Γαλάτιστας.
 
Η τοπική παράδοση συνδέει το κτίσμα με τη μυθική βασίλισσα Γαλάτεια, η οποία λέγεται ότι διέφευγε από τον Πύργο μέσω μυστικής υπόγειας σήραγγας. 
 
Ωράριο Λειτουργίας: Ο Πύργος είναι επισκέψιμος καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 08:30 έως τις 15:30
 
Ο Γιάννης Γιώργος επισκέπτεται τον Πύργο της Γαλάτιστας
 
 


Την Κυριακή 26 Απριλίου από τις 10:00 έως τις 14:00 θα διεξαχθεί στα Ν. Μουδανιά η 2η δεξιοτεχνία κλασικών αυτοκινήτων.
Μετά τη Δεξιοτεχνία στις 15:00: Έκθεση οχημάτων στην προβλήτα των Ν. Μουδανιών.

 

booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα