Ελάχιστοι τουρίστες έφυγαν πρόωρα από τη Χαλκιδική λόγω της κακοκαιρίας , τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Υπήρξαν αναχωρήσεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένες για τις δύο επόμενες ημέρες, κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, σημειώνοντας ότι μεγάλος αριθμός τουριστών αναζήτησαν καταλύματα σε κοντινούς οικισμούς, όπως για παράδειγμα στην Σάρτη.
Ο κ. Τάσιος μάλιστα υπογράμμισε ότι παρά πολλοί, λόγω του άσχημου καιρού ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά της πόλης.
«Πολλοί, ιδιαίτερα τουρίστες από τα Βαλκάνια, λόγω της εύκολης οδικής πρόσβασης πήγαν και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη για ψώνια στα μεγάλα εμπορικά κέντρα που βρίσκονται στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης. Χθες υπήρχε συνωστισμός στα εμπορικά κέντρα», σχολίασε.
Η ζωή ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, «δεν υπάρχει η εικόνα ότι οι τουρίστες φεύγουν από τη Χαλκιδική και επιστρέφουν στις χώρες τους. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο», διευκρίνισε ο κ. Τάσιος.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής υποστήριξε ότι είναι αναγκαίος ένας νέος σχεδιασμός για τις βασικές υποδομές του νομού. «Χρειάζεται σίγουρα ο νομός μία αντιπλημμυρική θωράκιση, η οποία να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Μιλάμε για δεκαπλασιασμό του κόσμου. Από 100.000 πάμε στο 1.000.000. Αυτό είχε συμβεί και με τη φωτιά το καλοκαίρι του 2006 στο Πευκοχώρι και μπλόκαραν τα πάντα στην Κασσάνδρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο όγκος νερού που έπεσε στη Χαλκιδική ήταν υπερβολικά μεγάλος.
«Μην ξεχνάμε ότι έχουμε υποδομές του 1970, στο οδικό δίκτυο. Άρα είναι απαραίτητος ένας καινούργιος σχεδιασμός, ο οποίος βέβαια δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Ο πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης έχουν την ευθύνη καθώς γνωρίζουν τις περιοχές τους αλλά χρειάζεται και μία κρατική μέριμνα ώστε να υπάρξουν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τέτοιες υποδομές», ανέφερε.
Πάρα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν εκσυγχρονιστεί το τελευταίο διάστημα για να μπορούν να προσελκύουν ποιοτικούς πελάτες, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, «ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνεται με δρόμους του 1970 και με υποδομές οικισμών που έχουν σχεδιαστεί προ 20ετίας», σημείωσε.
Ο κ. Τάσιος ανέφερε ότι ζημιές υπέστησαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ειδών λαϊκής τέχνης στην Τορώνη και στο Πόρτο Κουφό, όσον αφορά τα καταλύματα, κάποια ενοικιαζόμενα ισόγεια και ελάχιστα ξενοδοχεία.