Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος 5203/2025, που φιλοδοξεί να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη, φέρνει μαζί του μια ψυχρολουσία για τον ελληνικό τουρισμό. Με το ΦΕΚ του καθεστώτος "Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης" να δημοσιεύεται πριν λίγα 24ωρα, οι τουριστικές επενδύσεις βρίσκονται ξανά στο περιθώριο: μόνο το 15% του συνολικού προϋπολογισμού των 150 εκατ. ευρώ διατίθεται τελικά στον τουρισμό.
Η απόφαση αυτή προκαλεί κύμα δυσαρέσκειας σε έναν κλάδο που αποτελεί το 25% του ΑΕΠ και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Αντιδράσεις εκφράζονται τόσο από επαγγελματίες όσο και από συλλογικούς φορείς, με τη Χαλκιδική – έναν από τους πιο δημοφιλείς και δυναμικούς τουριστικούς προορισμούς – να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην πίεση για αλλαγή πολιτικής.
«Τα ποσά είναι λίγα, οι ανάγκες μεγάλες» – η φωνή της Χαλκιδικής
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος που εκπροσωπεί έναν από τους ισχυρότερους ξενοδοχειακούς προορισμούς της χώρας, εκφράζει την έντονη απογοήτευση του κλάδου:
«Ο τουρισμός δεν είναι απλώς ένας δυνατός κλάδος· είναι η στήριξη χιλιάδων οικογενειών, το στήριγμα των τοπικών κοινωνιών και η εικόνα της πατρίδας μας στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρά τις έγκαιρες προτάσεις και τη συμμετοχή της Ένωσης στη δημόσια διαβούλευση, ο νέος σχεδιασμός αφήνει περιοχές όπως η Χαλκιδική εκτός ενίσχυσης. Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, επιλέξιμες θεωρούνται μόνον περιοχές με χαμηλό ΑΕΠ και συγκεκριμένα νησιά, αφήνοντας εκτός ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων βασικών "τουριστικών μηχανών" όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Βόρεια Ελλάδα.
❝ Αντίδραση χωρίς πρόταση δεν είναι λύση ❞
Ο κ. Τάσιος δεν μένει μόνο στην κριτική. Μιλώντας στο halkidikinews.gr τονίζει ότι είναι απαραίτητη η επανεξέταση στην επόμενη αναθεώρηση και προτείνει:
-
Ανακατανομή κονδυλίων, ώστε ο τουρισμός να λάβει δίκαιο ποσοστό.
-
Μείωση των ελάχιστων ορίων επένδυσης, ώστε να στηριχθούν μικρές τουριστικές μονάδες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της περιφέρειας.
-
Επέκταση των επιλέξιμων περιοχών, με βάση πραγματικά τουριστικά δεδομένα και όχι μόνον οικονομικούς δείκτες.
«Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στους ανθρώπους του τουρισμού και να στηρίζω κάθε προσπάθεια για έναν πιο βιώσιμο, στοχευμένο και ανταγωνιστικό κλάδο — με σχέδιο, συνεργασία και ρεαλισμό», δηλώνει με έμφαση.