Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα ενίσχυσης της απασχόλησης στη Χαλκιδική και ειδικά στον Δήμο Αριστοτέλη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Η μελέτη του Ιδρύματος παρουσιάζει το πλήρες κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα της δραστηριότητας της εταιρείας, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στην περιοχή, με τα στοιχεία που αφορούν στη συμβολή στην απασχόληση να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, την περίοδο 2024-2044, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός αναμένεται να δημιουργήσει συνολικά 8.600 θέσεις εργασίας (άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες) σε εθνικό επίπεδο. Από αυτές, οι 4.300 θέσεις αντιστοιχούν στην Κεντρική Μακεδονία και οι 3.200 θα δημιουργηθούν εντός του Δήμου Αριστοτέλη.
Η μελέτη υπολογίζει ότι για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην εταιρεία δημιουργούνται 4,7 επιπλέον θέσεις στην οικονομία, ενώ ειδικά για το 2024, η αναλογία φτάνει τις 7,9 θέσεις ανά μία άμεση. Πρόκειται για μια ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση που αποτυπώνει τη διευρυμένη σημασία της επένδυσης, ειδικά για την τοπική κοινωνία.
Εκτός από τον αριθμό των θέσεων εργασίας ιδιαίτερη σημασία έχει το επίπεδο των αποδοχών. Όπως καταγράφεται από τη μελέτη, το επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα υψηλό, με τον μέσο μικτό μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδο υπερτριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, που καταγράφηκε στα 1.176 ευρώ τον Νοέμβριο του 2023.
Επιπλέον, κατά την περίοδο 2024-2044, η δραστηριότητα της εταιρείας προβλέπεται να ενισχύσει τα ετήσια εισοδήματα των εργαζομένων σε εθνικό επίπεδο κατά 210 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, καθώς και στην τοπική και εθνική οικονομία γενικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα του Ιδρύματος, κάθε 1 εκατ. ευρώ κύκλου εργασιών της εταιρείας οδηγεί στη δημιουργία 18 νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του 2022 που επεξεργάστηκε ο ΙΟΒΕ για τον κλάδο των μεταλλείων, τη χρονιά εκείνη η Ελληνικός Χρυσός κάλυπτε το 13,9% των άμεσων θέσεων εργασίας του κλάδου, ένα στοιχείο που αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο άμεσης απασχόλησης που παρέχει η εταιρεία.
Η μελέτη, εξετάζοντας τους βασικούς εργοδότες στον Δήμο Αριστοτέλη, αναδεικνύει τον ρόλο τόσο των τουριστικών κλάδων (καταλυμάτων και εστίασης), όσο και της μεταλλευτικής δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η άμεση απασχόληση στους δύο τουριστικούς κλάδους εκτιμάται σε περίπου 2.200 άτομα, ενώ οι άμεσα απασχολούμενοι στην Ελληνικός Χρυσός στον Δήμο φθάνουν τους 1.000. Όταν συνυπολογιστούν και οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται έμμεσα από τη δραστηριότητα των δύο πυλώνων, η συνολική απασχόληση που σχετίζεται με τον τουρισμό και την εστίαση ανέρχεται σε περίπου 2.400 θέσεις, ενώ εκείνη που συνδέεται με τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός προσεγγίζει τις 3.400 θέσεις.
Ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας
Πέρα από την απασχόληση, η μελέτη σκιαγραφεί ευρύτερα τη θετική επίδραση της επένδυσης στην οικονομία της περιοχής. Για την περίοδο 2024-2044, η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός εκτιμάται ότι θα ενισχύει την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας με 340 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσα τον Δήμο Αριστοτέλη.
Εκτός από τις οικονομικές επιδράσεις της επένδυσης, η Ελληνικός Χρυσός ωφελεί την περιοχή και μέσω των κοινωνικών της επενδύσεων. Συγκεκριμένα, έχει επενδύσει πάνω από 26 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις την τελευταία δεκαετία, με τις 2,47 εκατ. ευρώ μόνο για το 2024 – εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν απευθείας στον Δήμο Αριστοτέλη. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση ενός Προγράμματος Κοινωνικών Επενδύσεων ύψους 80 εκατ. δολαρίων, το οποίο σχεδιάζεται σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και εξελίσσεται ήδη, με 25ετή ορίζοντα.