Έφυγε από τη ζωή ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος σε ηλικία 80 ετών.
Ο Ιωακείμ Παπάγγελος γεννήθηκε το 1945 στην Νικήτη της Χαλκιδικής από γονείς Νικητιανούς. Φοίτησε στα Γυμνάσια Πολυγύρου, Αθωνιάδας, στο 2ο και 4ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το Απολυτήριό του από το Γυμνάσιο Πολυγύρου.
Ήταν πτυχιούχος των Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) και της Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Έλαβε DEA Αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne και ήταν Διδάκτωρ αρχαιολόγος του Α.Π.Θ. Επίσης ήταν πτυχιούχος της Σχολής Εθνικής Αμύνης (1990).
Από το 1973 μέχρι το 2008 εργάστηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους ασχολούμενος κυρίως με θέματα ιστορικής τοπογραφίας της Χαλκιδικής, με ανασκαφικές έρευνες, όπως και με μελέτες αθωνικών αρχείων. Καρπός των ερευνών του είναι 275 δημοσιευμένες μελέτες, που αφορούν κυρίως στην αγαπημένη του χερσόνησο της Χαλκιδικής.
Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 12:00 μ.μ. στο Ναό του Αγίου Νικήτα, Νικήτης.

Ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος και φίλος του Ιωακείμ Παπάγγελου γράφει:
"Με την εκδημία του αείμνηστου Ιωακείμ Παπάγγελου, η Νικήτη και η επιστημονική κοινότητα της Αρχαιολογίας θρηνούν την απώλεια ενός από τους πιο σεμνούς, αθόρυβους και αφοσιωμένους ανθρώπους της. Ο Ιωακείμ Παπάγγελος υπήρξε για όλους μας ο επιστήμονας που γνώριζε τα πάντα για την ιστορία της Χαλκιδικής, αλλά και ένας ακάματος ερευνητής του παρελθόντος μας. Μέσα από την αναζήτηση και τη μελέτη του, αναδείκνυε τη μεγάλη κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας, και παράλληλα, οραματιζόταν το μέλλον μας, χρησιμοποιώντας τη γνώση του για να προβάλει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Νικήτης και της Χαλκιδικής.
Η απώλεια του Ιωακείμ Παπάγγελου είναι δυσαναπλήρωτη. Μαζί με την απώλεια του Ιωακείμ Κρικελίκου, που μας άφησε πριν από 40 μέρες, η κοινότητά μας χάνει δύο από τους πιο φωτεινούς πνευματικούς ανθρώπους της. Δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσει κανείς την προσφορά τους, το ήθος τους και την αφοσίωσή τους στην υπηρεσία του πολιτισμού και της γνώσης.
Ο Ιωακείμ Παπάγγελος ήταν πάντα ένας άνθρωπος με συνείδηση του καθήκοντος και της ευθύνης. Η γνώση του και η εντιμότητά του ήταν αναμφισβήτητες. Ήταν απλός και καταδεκτικός άνθρωπος και τελευταία φορά συνεργαστήκαμε στενά μέσα από το Δήμο για τις εκδηλώσεις της επετείου των 150 χρόνων από την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικήτα (1867-2017) οπότε και εκδώσαμε βιβλίο, στο οποίο εμπεριείχε δύο μελέτες του με θέμα: 1ον, το χρονικό της ανεγέρσεως του Ναού του Αγίου Νικήτα και 2ον, περί της ιδρύσεως της Νικήτης το 1300.
Σήμερα, οι καρδιές μας είναι βαριές και γεμάτες θλίψη. Όμως, μέσα από το έργο του, ο Ιωακείμ Παπάγγελος θα παραμείνει ζωντανός. Η κληρονομιά του και οι ιδέες του θα συνεχίσουν να μας καθοδηγούν, να μας εμπνέουν και να μας υπενθυμίζουν το μεγαλείο του παρελθόντος μας και την ευθύνη μας να το διαφυλάξουμε και να το προάγουμε για τις επόμενες γενιές.
Ας θυμόμαστε τον Ιωακείμ Παπάγγελο όπως τον γνωρίσαμε: απλό, καταδεκτικό, ευθύ και αφοσιωμένο στην υπηρεσία του πολιτισμού και της αλήθειας. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι τεράστιο, αλλά το έργο του θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας.
Αιωνία του η μνήμη".
Μήνυμα Κ. Μάλαμα:
"Ο εξέχων αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος δεν είναι πια μαζί μας. Το πλούσιο έργο του κι η προσφορά του στην αρχαιολογική υπηρεσία τον κατατάσσουν ως έναν εμπνευσμένο επιστήμονα. Η Χαλκιδική θα τον ευγνωμονεί για την μοναδική συνεισφορά του στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της και του αρχαιολογικού πλούτου της. Το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει, όχι μόνο τους συναδέλφους του ή τους επιστήμονες, αλλά κυρίως τους ανθρώπους της Χαλκιδικής που τον θυμούνται και θα τον θυμούνται μέσα από την σχέση τους με το παρελθόν του τόπου. Σε αυτή την ταυτοτική σχέση συνέβαλε με το έργο του ο Ιωακείμ Παπάγγελος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".
Μήνυμα Δημάρχου Πολυγύρου, Γ. Εμμανουήλ
"Η Χαλκιδική σήμερα θρηνεί την απώλεια ενός κορυφαίου επιστήμονα, ενός σπουδαίου ανθρώπου. Ο Ιωακείμ Παπάγγελος ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους και συγγραφείς της Χαλκιδικής. Το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο του, που αφορά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή Χαλκιδική, αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη και προσφορά τόσο στη Χαλκιδική, όσο και γενικότερα στην επιστημονική κοινότητα".
"Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο της αρχαιολογίας, αλλά και στον κόσμο της Χαλκιδικής την ιστορία της οποίας ανέδειξε μέσα από το πλούσιο έργο του.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του".
Διαβάστε: Η Αθωνική Μονή Ζυγού, του Ιωακείμ Αθ. Παπάγγελου
- Παπάγγελος Ι. - Καμπούρογλου Ε. Ιστορικές έρευνες για την διώρυγα του Ξέρξου. Θεσσαλονίκη 1998
- Παπάγγελος Ιωακείμ - Παλιομπέης Στέφανος. Προχριστιανικές αρχαιότητες στον Άθω. Θεσσαλονίκη 2004
- Παπάγγελος Ιωακείμ – Μαμαλούκος Σταύρος. Το βαγεναριό της μονής Ιβήρων. Αθήνα 1992
- Παπάγγελος Ιωακείμ Αθ. Περί των Ρώσσων στο Άγιον Όρος. Θεσσαλονίκη 2015
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Άμπελος και οίνος στη μεσαιωνική Χαλκιδική. Αθήνα 1992
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού βιογραφικά. 1992
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Ειδήσεις για τα ιβηριτικά μετόχια της Ιερισσού. Θεσσαλονίκη 1985
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Έκθεση του προξένου Γ. Δοκού περί του Αγίου Όρους (1887). Θεσσαλονίκη 1986
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Η αγιορειτική μονή του Ζυγού (Φραγκόκαστρο). Θεσσαλονίκη 2004
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Η αγιορειτική μονή του Σκορπιού. 2019
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Η αθωνική μονή Ζυγού. Θεσσαλονίκη 2005
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Η καθημερινή ζωή στο Άγιον Όρος. 1999
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Η ρωσική πολιτική στο Άγιον Όρος τον 19ο αι. και η Καβάλα. Θεσσαλονίκη 1980
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Λιμάνια και σκάλες στην Χαλκιδική κατά τους Μέσους Χρόνους. 2013
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Μαρτυρίες για την καταφυγή λαϊκών στο Άγιον Όρος το 1821. 2022
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Ο ηλεκτρικός σταθμός της μονής Βατοπεδίου. 1991
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Ο Θεσσαλονικεύς ζωγράφος του 14ου αιώνος “Κυρ Μανουήλ”. Αθήνα 2012
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Ο υδρόμυλος της μονής Χελανδαρίου. 1992
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Οικονομικά δεδομένα εργασιών συντηρήσεως κειμηλίων στο Άγιον Όρος
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Ουρανουπόλεως τοπογραφικά. Θεσσαλονίκη 1993
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Περί των Γαλατσιάνων ζωγράφων του Αγίου Όρους. 1998
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Προσπάθεια εντοπισμού της "καθέδρας των γερόντων". Θεσσαλονίκη 1983
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Το "των αγίων μονών πασών φρούριον". Θεσσαλονίκη 1991
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Το Άγιον Όρος το 1883. Θεσσαλονίκη 2016
- Παπάγγελος Ιωακείμ. Το Άγιον Όρος ως αρχαιολογικός χώρος. 1990