Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Δεν έχει μελετηθεί το ρήγμα του Αγ. Όρους που δίνει τους σεισμούς

- Τι αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης

Προβληματισμένοι αλλά και ανήσυχοι είναι οι σεισμολόγοι για την εδώ και καιρό σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο Άγιον Όρος. Την περασμένη Κυριακή ο σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο επόμενος 3,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε επτά λεπτά μετά τον πρώτο ήταν ένα ακόμα «επεισόδιο» στη σεισμική δραστηριότητα της Αθωνικής Πολιτείας που εξελίσσεται από το καλοκαίρι.

Παρότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί καταγράφονται καθημερινά σχεδόν στον ελλαδικό χώρο, οι σεισμολόγοι ανησυχούν ότι η σεισμική ακολουθία γίνεται σε μια θέση που είναι σε διέγερση εδώ και πολλές εβδομάδες και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί τελικά να «σπάσει» και να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ.

Ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Παυλίδης που έχει μελετήσει εκατοντάδες σεισμικά ρήγματα σε όλη την χώρα επισημαίνει ότι το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στο Άγιον Όρος βρίσκεται στην ακτή αλλά και υποθαλάσσια, ωστόσο δεν έχει μελετηθεί και δεν βρίσκεται στη βάση δεδομένων των ενεργών ρηγμάτων.

«Ρήγματα υπάρχουν στο Άγιο Όρος όμως δεν έχουν μελετηθεί καλά. Αυτό που έχει ενεργοποιηθεί είναι στην ακτή αλλά και υποθαλάσσιο και δεν έχει περαστεί στη βάση των ενεργών ρηγμάτων», δήλωσε στο thestival.gr ο κ. Παυλίδης.

Το μεγαλύτερο ρήγμα όπως ανέφερε είναι στην άκρη του Άθωνα και στον βυθό είχε δώσει το 1905 τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ.

Το συγκεκριμένο ρήγμα όπως επισήμανε ανήκει στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου η οποία έχει τέτοια μεγάλα ρήγματα.

«Η σημερινή σεισμική δραστηριότητα είναι στο μέσο περίπου της χερσονήσου του Αγίου Όρου. Εκεί στην ξηρά έχουμε μερικά ρήγματα αλλά είναι μικρά σε μήκος, για αυτό λέμε ότι είναι και μικρή η δυναμικότητα του. Αλλά τα υποθαλάσσια ρήγματα δεν τα γνωρίζουμε ακόμη, δεν έχουν χαρτογραφηθεί διότι ούτε από την ξηρά μπορούν να χαρτογραφηθούν. Ούτε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών τα έχει αυτά τα συγκεκριμένα ρήγματα χαρτογραφήσει», τόνισε.

Όσον αφορά στο εάν ανησυχεί για την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο Άγιον Όρος, ανέφερε ότι πιο ειδικοί στις εκτιμήσεις είναι οι σεισμολόγοι οι οποίοι, όπως είπε, χαρακτήρισαν τα μεγέθη των σεισμών συνηθισμένα για τον ελληνικό χώρο κι ότι χρειάζεται μια εγρήγορση.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα