Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

ΑΝΑΚΕΜ: Βάζει τα «μπάζα» στη θέση τους και στη Χαλκιδική!

Τα απόβλητα Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ)ή όπως είναι γνωστά σε όλους μας τα «μπάζα» αποτελούνται από σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, μέταλλα, χώμα κ.α.παρόμοια υλικά που μπορούν όμως να ανακυκλωθούν σε ποσοστό έως και 95%.

Τα «μπάζα» προκύπτουν από την κατασκευή, την κατεδάφιση και τις ανακαινίσεις κτιρίων ή διαμερισμάτων αλλά και την κατασκευή δημόσιων έργων, όπως δρόμων, έργων ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Επιπλέον, προκύπτουν από τις εκσκαφές.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία,ο παραγωγός των μπάζων είναι υποχρεωμένος να τα παραδώσει σε αδειοδοτημένους χώρους ανακύκλωσης αφού πρώτα κάνει σύμβαση με εγκεκριμένο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη και απόρριψη των μπάζων στο περιβάλλον απαγορεύεται ρητά, ενώ η απόθεσή τους στα δάση και στα ρέματα προκαλεί πλημμύρες και πυρκαγιές.
Στην ΠΕ Χαλκιδικής εκτιμάται ότι έκταση που ισοδυναμεί με 50 γήπεδα ποδοσφαίρου καλύπτεται από μπάζα καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον αλλά και υποβαθμίζοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην Ελλάδα καλύπτει σήμερα, 63 Περιφερειακές Ενότητες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με ένα δίκτυο 220 και πλέον χώρων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης – επεξεργασίας ΑΕΚΚ.
Στην ΠΕ Χαλκιδικής η ΑΝΑΚΕΜ διαθέτει δίκτυο15 συνεργαζόμενων μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης, εκ των οποίων, 2 στον Δήμο Πολυγύρου, 3 στον Δήμο Κασσάνδρας, 4 στον Δήμο Σιθωνίας, 2 στον Δήμο Αριστοτέλη και 4 στον Δήμο Προποντίδας προκειμένου να εξυπηρετήσει τη διαχείριση των περίπου 750.000tnμπάζων που παράγονται ετησίως.
Κύριοι στόχοι του ΣΣΕΔ είναι η εξάλειψη του φαινομένου της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων σε ρέματα, δάση, δημόσιους χώρους και η εμπέδωση μίας κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης. Από το 2013 έως σήμερα η ΑΝΑΚΕΜ έχει διαχειριστεί14,8 εκ. tn ΑΕΚΚ παράγοντας 7 εκ. tn ανακυκλωμένα αδρανή εφαρμόζοντας Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO 9001 και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ΙSO 14001.
Με όραμα μια Ελλάδα χωρίς μπάζα, ασφαλή και ανθεκτική απέναντι στην κλιματική αλλαγή, δυνατή στην κυκλική οικονομία και την ποιοτική κατασκευή η ΑΝΑΚΕΜ δε σταματά να αναπτύσσεται και να παραμένει ανοιχτή στην επικοινωνία έχοντας τη δυνατότητα να παρέχει λύσεις σε Δήμους και άλλους φορείς για τη διαχείριση των μπαζοαπορριμμάτων τους.

Στην ιστοσελίδα www.anakem.gr μπορείτε να βρείτε τις συνεργαζόμενες μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα