Γιατρός με πτυχίο Ιατρικής από τη Ρωσία, του οποίου η γνησιότητα δεν επιβεβαιώθηκε από τις ελληνικές αρχές, διορίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 στο Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου Όρους ως τακτικός γιατρός. Η πρόσληψη όμως, όπως αποκαλύπτει η Voria.gr ανακλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με απόφαση του υπουργείου Υγείας, αφού από την έρευνα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε πτυχίο Ιατρικής. Αυτό αναφέρεται και στην απόφαση ανάκλησης του διορισμού του.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο συγκεκριμένος, Ουκρανός στην καταγωγή, εργάζεται ως ιατρός εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και μάλιστα το 2008 έκανε ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ως γενικός ιατρός, από τον Απρίλιο του 2020 ήταν επίκουρος ιατρός στις Καρυές, ενώ νωρίτερα εμφανιζόταν μέχρι και υπεύθυνος πρώτων βοηθειών σε τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος φέρεται να επιμένει ότι το πτυχίο του είναι γνήσιο και μάλιστα προσέφυγε για την ανάκληση του διορισμού του.
Ο διορισθείς, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της Voria.gr, αποκαλύφτηκε ότι δεν διέθετε πτυχίο Ιατρικής, όταν από τις υγειονομικές υπηρεσίες έγινε διασταύρωση του πτυχίου που ο ίδιος παρουσιάζει, όμως οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ύστερα από καιρό ότι «δεν υπάρχει πτυχίο Ιατρικής στο συγκεκριμένο όνομα». Το ερώτημα όμως παραμένει με ποιον τρόπο κατάφερε να εκδώσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το 2008, καθώς έκανε ειδικότητα σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως και με ποιον τρόπο εργάστηκε μέχρι και τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Καρυών.
«Ανακαλείται η υπό στοιχεία …./3.11.2023 απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. …. και αφορά στο διορισμό του ……….. (ονοματεπώνυμο) του …. (πατρώνυμο) σε θέση ειδικευμένου ιατρού Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής με βαθμό Επιμελητή Β’ στο Κέντρο Υγείας Αγ. Όρους της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, θέση επί θητεία του κλάδου ιατρών του Ε.Σ.Υ., επειδή προέκυψε ότι δεν διαθέτει πτυχίο ιατρικής», αναφέρεται ακριβώς στην απόφαση ανάκλησης του διορισμού του.
Πώς διορίστηκε
Ο συγκεκριμένος παρουσιάζει σε όλες τις υπηρεσίες, στις οποίες στη συνέχεια εντάχθηκε, πτυχίο Ιατρικής στη ρωσική γλώσσα και αναφέρει πως είναι Ουκρανός στην καταγωγή και πήρε το πτυχίο του σε ρωσικό Πανεπιστήμιο. Παρ’ ότι το πτυχίο αυτό έγινε δεκτό μόλις τοποθετήθηκε ως επίκουρος ιατρός στο Κέντρο Υγείας Καρυών τον Απρίλιο του 2020, ξεκίνησε έρευνα για επιβεβαίωση των εγγράφων που προσκόμισε και με τα οποία τελικά διορίστηκε. «Ρωτήσαμε τη ρωσική πρεσβεία, καθώς από εκεί πήρε το πτυχίο, όμως δεν μας έδιναν συγκεκριμένη απάντηση όταν ζητούσαμε στοιχεία για τη γνησιότητα του πτυχίου και εάν έχει πάρει πτυχίο πρόσωπο με το συγκεκριμένο όνομα», είπε στη Voria.gr πηγή του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει την υπόθεση.
Παρ’ ότι κινήθηκε διαδικασία έρευνας οι υπηρεσίες δεν περίμεναν την επιβεβαίωση των στοιχείων. Όταν μάλιστα μετά την έναρξη του πολέμου έγινε συζήτηση πως οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει σαφή απάντηση, ο ίδιος φέρεται να παρέπεμπε σε εκδικητική στάση των Ρώσων λόγω του πολέμου. Οι έρευνες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, επαναλήφθηκαν πάλι όταν τελικά ο συγκεκριμένος μπήκε σε διαδικασία τακτικού διορισμού και τελικά διορίστηκε τον περσινό Νοέμβριο. «Οι υπηρεσίες της ρωσικής πρεσβείας στο ερώτημα που θέσαμε πάλι, απάντησαν ότι δεν έχει εκδοθεί πτυχίο Ιατρικής σε αυτό το όνομα. Αμέσως κινήθηκαν διαδικασίες ανάκλησης της πράξης. Το μπλόκαραν οι υπηρεσίες του υπουργείου άμεσα», ανέφερε στη Voria.gr στέλεχος του υπουργείου.
Τα ερωτήματα βέβαια σχετικά με τον διορισμό του συγκεκριμένου προσώπου ως γιατρού παραμένουν. Αρχικά με ποιόν τρόπο και ποιος ήταν αυτός που το 2008 επιβεβαίωσε τη γνησιότητα του πτυχίου του προκειμένου να το πιστοποιήσει στις ελληνικές αρχές και στη συνέχεια για να εκδώσει άδεια άσκησης επαγγέλματος. «Σε τέτοιες περιπτώσεις εξετάζονται τα έγγραφα από το εξωτερικό και επιβεβαιώνεται η γνησιότητά τους», έλεγαν γιατροί που έχουν περάσει τη διαδικασία αυτή.
Συγκεκριμένα γιατρός που υπηρετεί στην Ελλάδα και έχει πτυχίο Ιατρικής ρωσικού πανεπιστημίου τόνισε στη Voria.gr ότι οι διαδικασίες έρευνας και αναγνώρισης του πτυχίου από την ελληνική Πολιτεία είναι πολυδαίδαλες. «Εκτός του ότι έπρεπε να αναγνωριστεί το πτυχίο από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ και να περάσουμε τις εξετάσεις, οι ελληνικές υπηρεσίες έκαναν ολόκληρη έρευνα, μέχρι και για τις ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και αν αυτές αντιστοιχούσαν με τα μαθήματα Ιατρικής των ελληνικών Πανεπιστημίων. Δηλαδή ζητούσαν λεπτομέρειες για τη φοίτηση του καθένα μας επειδή τα πτυχία ρωσικών πανεπιστημίων δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, εκτός αν κάνεις αυτή τη διαδικασία», τόνισε.
Ακόμη όμως και μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς του, γιατροί διερωτώνταν πώς είναι δυνατόν να προσλήφθηκε ως επίκουρος γιατρός σε δημόσια μονάδα υγείας χωρίς τα έγγραφα αναγνώρισης του ρωσικού πτυχίου του. Δεν αναγνώρισε το πτυχίο που είχε στα χέρια του; Και για ποιόν λόγο έγινε έρευνα αφού προϋπόθεση για την ειδικότητα ήταν η αναγνώριση του πτυχίου από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ. Ο ίδιος πάντως πληροφορίες αναφέρουν πως προσέφυγε άμεσα εναντίον της απόφασης ανάκλησης στα όργανα του υπουργείου Υγείας χωρίς όμως η προσφυγή να γίνει δεκτή. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως έχει προσφύγει και στη δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρώσει την ανάκληση του διορισμού του, υποστηρίζοντας ότι το πτυχίο που έχει είναι γνήσιο και πως οι πληροφορίες που έχουν διαβιβάσει οι ρωσικές αρχές δεν ευσταθούν καθώς είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη χώρα του και γι’ αυτό μετέφεραν ότι δεν έχει πάρει πτυχίο.