Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Αναστάσης Αθανασουλάκης πρώτος στον 54ο Διάπλου Τορωναίου -VIDEO/ΦΩΤΟ-

Ο 20χρονος Αναστάσης Αθανασουλάκης από την Καλαμάτα τερμάτισε πρώτος στον 54ο Διάπλου του Τορωναίου κόλπου πιο μπροστά από άλλους έμπειρους και μεγαλύτερους σε ηλικία κολυμβητές.

Ο Αναστάσης Αθανασουλάκης κατάφερε να τερματίσει πρώτος σε χρόνο 5 ώρες και 51 λεπτά. "Ο αγώνας ξεκίνησε για μένα πολύ καλά, αλλά στα τελευταία τρία χιλιόμετρα έβγαλε αέρα και δυσκολεύτηκα" δήλωσε ο κολυμβητής που αποθεώθηκε στην παραλία της Νικήτης από το πλήθος που τον περίμενε. 

Δεύτερος τερμάτισε ο Ροδόλφος Ροδόλφου από την Κύπρο, του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας, με χρόνο 6 ώρες και 15 λεπτά! Αγκαλιασμένοι με τον Αναστάση φωτογραφήθηκαν στο φακό του halkidikinews.gr (δεξιά ο Αναστάσης, αριστερά ο Ροδόλφος).



Η εκκίνηση του φετινού Διάπλου δόθηκε στις 7.38 το πρωί από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας και είκοσι κολυμβητές έπεσαν στα φιλόξενα νερά του Τορωναίου Κόλπου για να τον διαπλεύσουν και να τερματίσουν στην παραλία της Νικήτης, στη Σιθωνία.

Ο Διεθνής Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης στην Ελλάδα και αποτελεί μια προσπάθεια διάδοσης του πραγματικού αθλητικού ιδεώδους, μακριά από τις σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού, έτσι όπως μας το κληροδότησαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας.

Ιστορική αναδρομή

Τον Ιούλιο του 1971, μια παρέα Νικητιανών, ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Μάκης Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπιλάλης και ο Γιώργος Καραθανάσης με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο.
Το ξεκίνημα των έξι κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να το πιστέψουν, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες.
Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». Το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα