Κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τον εντοπισμό και την επιστροφή των 9 κλαπέντων, από τους ναζί, αρχαίων αντικειμένων της συλλογής της Ποτίδαιας.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η διαφορά της συγκεκριμένης υπόθεσης, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών της Χαλκιδικής είναι ότι αυτή έχει καταγραφεί επίσημα από το Κράτος, ενώ υπήρξε αναλυτική περιγραφή και διαστασιολόγηση των αντικειμένων, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό τον εντοπισμό τους.
Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να λάβει πρωτοβουλίες, ώστε να επικαιροποιηθούν οι προσπάθειες σε σχέση με τον εντοπισμό και την επιστροφή των προαναφερθέντων κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα : Έχουν γίνει ενέργειες για τον εντοπισμό και την επιστροφή των 9 κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων των Ναζί από την αρχαιολογική συλλογή της Ποτίδαιας;
Όπως αναφέρεται στην καταγραφή της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων, στον κατάλογο με τίτλο “Ζημίαι των Αρχαιοτήτων και των Στρατών Κατοχής”, το οποίο εκδόθηκε το 1946 από το τότε Υπουργείο Θρησκευμάτων κι Εθνικής Παδείας, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις αφαίρεσαν από την Ποτίδαια 9 αρχαία αντικείμενα, τον Απρίλιο του 1941.
Κλοπές πραγματοποίησε κι ο στρατός της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή σε Μηκύβερνα και Νέα Μουδανιά, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται λεπτομερειακά, εκτός από την αναφορά για ένα “χρυσό στεφάνι”, από τάφους στα Νέα Μουδανιά, πιθανώς ελληνιστικούς.
Οι κλοπές αυτές δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφούν λεπτομερειακά γιατί προήλθαν από πολεμικές εκσκαφικές εργασίες, ή από ανασκαφές αρχαιοκαπηλίας.
Στην Ποτίδαια όμως, όπως αναφέρει ο κατάλογος στην σελίδα 16 “η αρχαιολογική συλλογή της Ποτίδαιας, συγκεντρωμένη εις το σχολείον, διηρπάγη υπό των Γερμανών, οίτινες κατέλυσαν εις το οίκημα τον Απρίλιο του 1941 Μεταξύ των διαρπαγέντων αντικειμένων περιλαμβάνονται τα εξής : 1) Μαρμάρινη πλάξ με της τετράστιχο αγωνιστικήν επιγραφήν “ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΑ ΕΝ ΔΙΩ ΑΝΔΡΑΣ ΟΠΛΙΤΗΝ ΝΕΜΕΑ ΑΝΔΡΑΣ ΣΤΑΔΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΤΑΔΙΟΝ ΔΙΑΥΛΟΝ ΟΠΛΙΤΗΝ ΤΕΙ ΑΥΤΗΝ” 2)Μαρμάρινη κεφαλή παιδός μετά συμφυούς τετραπλεύρου στήλης άνωθεν αυτής 3) Μαρμάρινος κώνος πεύκου 4) Μαρμάρινον αγαλμάτιον ανδρός ακέφαλον, γυμνού μέχρι της οσφύος 6) Αγαλμάτιον ανδρός. Ελλείπει το άνω ήμισυ το κορμού 7)Μαρμάρινη κεφαλή ανδρός ελαφρώς απεκεκρουμένη κατά τον πώγωνα 8)Μικρά μαρμάρινη χειρ αγάλματος 9) Δύο πήλιναι πυραμιδοειδείς αγνύθες”.
Επειδή είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθούν όλες οι υπηρεσιακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τον εντοπισμό και την επιστροφή των προαναφερθέντων κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, ώστε να εντοπιστούν και να επιστραφούν τα προαναφερθέντα αρχαία αντικείμενα;