Το πρώτο Σάββατο των Νηστειών η Σιθωνία γιορτάζει τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα, στο πλαίσιο της ελληνορθόδοξης παράδοσης.
Στη Νικήτη και στον Όρμο Παναγίας, στα ξωκλήσια που βρίσκονται εκεί, τελέσθηκε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εορταστικές εκδηλώσεις.
Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Όρμο Παναγίας μοιράστηκε σε όλους τους πανηγυριώτες το παραδοσιακό κουρμπάνι. Οι οικονομάδες ετοίμασαν καλαμάρια και σουπιές με ρύζι, που μοίρασαν στον κόσμο.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "η Βουρβορού" διοργάνωσε στη συνέχεια πολιτιστικές εκδηλώσεις με τα χορευτικά του Συλλόγου και τη χορωδία του ΚΑΠΗ, ενώ πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου.
Ιστορική αναδρομή
Το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων στον Όρμο Παναγίας είχε σταματήσει να γίνεται για τετρακόσια χρόνια λένε οι κάτοικοι. Το πότε ξεκίνησε ακριβώς να γίνεται, κανείς δεν το ξέρει, αλλά δεδομένου ότι αναβίωσε τη δεκαετία του '70 αφαιρώντας 400 το ξεκίνημά του τοποθετείται κάπου στα τέλη του 16ου αιώνα, επί Τουρκοκρατίας.
Τον καιρό εκείνο, το τούρκικο διοικητικό κέντρο της Σιθωνίας βρισκόταν στον Άγιο Νικόλαο και η παρουσία των Τούρκων σ' αυτό ήτανε πάντοτε αισθητή. Πολλές φορές μάλιστα οι Τούρκοι αξιωματούχοι που βρίσκονταν εδώ, λόγω του αξιώματός τους και της αλαζονείας που απέρρεε απ' αυτό, δεν δίσταζαν να δημιουργούν προβλήματα στους χωριανούς.
Έτσι, ένα βράδυ στο καφενείο του Μανωλάκη που υπήρχε από 'κείνα τα χρόνια στην πλατεία του χωριού, δυο Τούρκοι αξιωματούχοι πείραξαν μία όμορφη Αι-Νικολάτισσα. Ο αρραβωνιαστικός της, που κάποια στιγμή αργότερα έμαθε το γεγονός, τρελαμένος από την οργή και με την συμπαράσταση δύο - τριών φίλων του, πήγε στο καφενείο το ίδιο βράδυ και σκότωσε και τους δύο Τούρκους με το μαγκάλι του καφενείου.
Οι «παράνομοι» πλέον, για το Τούρκικο καθεστώς Αι-Νικολάτες, που τους βάραινε το βαρύτατο αδίκημα της δολοφονίας Τούρκου αξιωματούχου, βρήκαν κρησφύγετο στο Ντραγουντέλι, για να αποφύγουν την τιμωρία που πιθανότατα ήταν θάνατος.
Οι συγχωριανοί τους, και πρώτη απ' όλους η αρραβωνιαστικιά του «φονιά», διοργάνωσαν λοιπόν κάποιο καιρό μετά, παραδοσιακό - ορθόδοξο- πανηγύρι στη Φτερωτή, στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, μιας και εκεί υπήρχε το ομώνυμο παρεκκλήσι. Οι Τούρκοι κατακτητές που ως γνωστόν σεβόντουσαν τα χριστιανικά έθιμα και γενικά δεν ενοχλούσαν τους πιστούς στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους, άφηναν το πανηγύρι ανεπιτήρητο. Αυτός ήταν και ο σκοπός του επιχειρήματος, να μπορέσουν οι φυγόδικοι να περάσουν από κρυφά περάσματα κάτω από την μύτη των Τούρκων, να φτάσουν στην Φτερωτή και να γλεντήσουν μία μέρα ολόκληρη με τους φίλους και τις οικογένειές τους.
halkidikinews.gr