Έµποροι που έχουν πάει στην Πορταριά, το χωριό που παράγει ετησίως περίπου 10-12.000 τόνους βερίκοκων, και από τη µια διατείνονται ότι δεν υπάρχει ζήτηση, ούτε από την εγχώρια αγορά, ούτε από το εξωτερικό, αλλά από την άλλη κρατούν τα φορτηγά τους δίπλα στη γεφυροπλάστιγγα και κάνουν αγορές σε χαµηλές τιµές.
«Αν δεν τους ενδιαφέρει να κάνουν αγορές, τότε γιατί δεν φεύγουν από την περιοχή», διερωτάται µε νόηµα ο παραγωγός Νικόλαος Ντέκης, ο οποίος υπολογίζει φέτος να πιάσει περίπου 700-800 τόνους βερίκοκου και προβληµατίζεται έντονα για το πώς θα µπορέσει να τη διαθέσει µε µια τιµή που να µπορεί να καλύψει έστω το κόστος παραγωγής του.
«Σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρουν 40 λεπτά το κιλό και το κάνουν να φαίνεται πως µας κάνουν χάρη, τη στιγµή που το κόστος παραγωγής είναι στα 50 λεπτά το κιλό» εξηγεί και εκτιµά ότι «η κατάσταση θα γίνει ακόµη πιο δύσκολη τις επόµενες µέρες, όσο θα αυξάνουν οι διαθέσιµοι όγκοι βερίκοκων, καθώς θα µπαίνουν και άλλες φυτείες σε διαδικασία συγκοµιδής».
Συγκεκριµένα, σιγά–σιγά θα µπουν στους οπωρώνες τους για µάζεµα κι οι παραγωγοί από τα Σήµαντρα, τα Φλογητά, την Τρίγλια, τα Πλάγια, τον Άγιο Μάµα, τις Καλύβες και το ∆ιονυσίου, οι οποίοι αναµένεται να συνεισφέρουν άλλους περίπου 7-8.000 τόνους βερίκοκα, όπως µας είπε ο ∆ηµήτρης Γκουτζιούχας, ιδιοκτήτης µιας φυτείας µε 150 στρέµµατα.
Από την Πορταριά κι ο κ. Γκουτζιούχας µας µετέφερε εικόνα απόγνωσης για τους παραγωγούς της περιοχής, τονίζοντας πως ο κόσµος παρακαλεί έστω µε 40 λεπτά το κιλό, αλλά πολλές φορές οι έµποροι τους λένε ότι είναι επιφυλακτικοί να τους τα πάρουν, γιατί για την ώρα δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον και φοβούνται µην τους µείνουν αµανάτι.
Απόδοση 4-5 τόνοι το στρέµµα
«Φέτος είχαµε µια καλή χρονιά, ποιοτικά και ποσοτικά, µε αποδόσεις τις τάξης των 4-5 τόνων το στρέµµα και ελπίζαµε ότι θα µπορέσουµε να πιάσουµε κάποια χρήµατα για να µπορέσουµε να ανταπεξέλθουµε στις υποχρεώσεις µας που είναι αυξηµένες, τόσο σε σχέση µε τις εισροές, όσο και µε τη φορολογία και τα ασφαλιστικά. Αντί αυτού, βρισκόµαστε µπροστά στον κίνδυνο να µείνουν τα βερίκοκά µας στα δέντρα» τόνισε ο κ. Γκουτζιούχας και συµπλήρωσε πως «είµαστε καταδικασµένοι εάν δεν γίνει κάτι, γιατί δεν προβλέπονται και αποζηµιώσεις».
Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα «την ερχόµενη Τρίτη, που είναι ηµέρα την οποία οι µεγάλες αλυσίδες super market στο εξωτερικό ανακοινώνουν το πλάνο των προµηθειών τους για την επόµενη εβδοµάδα, να κάνουν παραγγελίες και για βερίκοκα, γιατί αλλιώς θα καταστραφεί κόσµος».
Για «οικογένειες που θα πεινάσουν µέσα στο καλοκαίρι» κάνει λόγο κι ο κ. Ντέκης, αν επιµείνουν οι έµποροι να τηρούν αυτή τη στάση, γιατί «θα αναγκαστούν οι παραγωγοί να τα δώσουν όσο - όσο, για να πάρουν στα χέρια τους κάποια λεφτά διότι είναι ανοικτοί σε υποχρεώσεις τόσο από φέτος, όσο και από πέρυσι». Ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει απευθυνθεί στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες, µήπως βρεθεί κάποια λύση, χωρίς ωστόσο να επενδύει µεγάλες προσδοκίες. Υπογράµµισε δε, πως «το πρόβληµα είναι ότι είµαστε ανοργάνωτοι και µας κάνουν ό,τι θέλουν. Και πέρσι µας τα πήραν φθηνά, µε 55 λεπτά το κιλό, αλλά αυτό που γίνεται φέτος ξεπερνά κάθε φαντασία».
Πηγή:.agronews.gr