Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

"Ευτύχησε αυτό το μικρό χωριό της προσφυγιάς, να κοιμίζει στη γη του ήρωες"

Του εκπαιδευτικού, Λεωνίδα Μουλαγιαννιού

 

Ανεπανάληπτες στιγμές, για πρώτη μου φορά, έζησα σήμερα στην Ποτίδαια. Συγκίνηση, δέος, περηφάνια χαλκιδικιώτικη, ιστορική δικαίωση, περισυλλογή και άλλα πολλά που αυτή τη στιγμή μου είναι δύσκολο να περιγράψω.

 

Ο Λοχίας (ΠΖ) του ηρωικού 4ου λόχου της ΕΛΔΥΚ το 1974, Γιώργος Χαμουργιωτάκης, από σήμερα αναπαύεται στο κοιμητήριο της Ποτίδαιας, εκεί που δίπλα είναι το μνημείο των αγωνιστών του Χαλασμού της Κασσάνδρας το 1821. Ευτύχησε αυτό το μικρό χωριό της προσφυγιάς, να κοιμίζει στη γη του ήρωες.

 

Εκεί που ήταν η αρχαία πόλη Κασσάνδρα.

Εκεί που δεν ξεχωρίζεις αν η Κασσάνδρα μας είναι νησί ή χερσόνησος.

Εκεί που σήμερα όλοι προσπερνάνε με εκνευρισμό γιατί δεν φτάνουν γρήγορα στον καλοκαιρινό τους προορισμό, στα μπαρ, τα ξενοδοχεία και τα εξοχικά που μένουν, λόγω της στενής οδού μέχρι τα Μουδανιά.

Εκεί που αγναντεύεις Θερμαϊκό και Τορωναίο κόλπο μαζί.

Εκεί θα κοιμάται από σήμερα ο νεότερος ήρωας της Κασσάνδρας!

 

Ο προηγούμενος πρόλαβε και ήρθε νωρίτερα το 1984 και αναπαύεται στην πλατεία της Βάλτας ορθώνοντας τη μορφή του πάνω στον χάλκινο ανδριάντα του: ο  Βασίλης Σταμπουλής. Ο Λοχαγός ήρωας του χωριού μας (Κασσανδρεία).

 

Και οι δυο σκοτώθηκαν την ίδια μέρα: 16 Αυγούστου 1974. Δυο Κασσανδρινοί ήρωες εντός στρατοπέδου που μαζί με άλλους 50 Χαλκιδικιώτες ΕΣΩΣΑΝ τη Λευκωσία.

 

Το τονίζω: ΕΣΩΣΑΝ την άδεια από κόσμο Λευκωσία πριν την καταλάβουν από τις 14/8 ολόκληρη οι Τούρκοι και τώρα μπορούμε και μιλάμε για ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο. Ακόμα περιμένουμε κι άλλους να έρθουν και να κοιμηθούν στην πατρώα γη απ' όλη την Ελλάδα.

 

Εμείς εδώ στη Χαλκιδική περιμένουμε τον γίγαντα Στέφανο Κουτρούλη από τον Μαρμαρά, τον Παύλο Παυλούδη από τον Άγιο Νικόλαο και συγγνώμη αν κάνω λάθος για την τύχη άλλων Χαλκιδικιωτών ή και των προαναφερόμενων. Εγώ θα είμαι εδώ και σαν δάσκαλος αλλά και σαν καλλιτέχνης να τους τιμώ. Για προδοσίες και για ευθύνες έχω αναφερθεί στο παρελθόν για όσους με παρακολουθούν από δω. Δεν είναι η ώρα κατάλληλη και η συναισθηματική φόρτιση της ημέρας. 

 

Πάντως η Ποτίδαια δεν είναι απλά ένα πέρασμα στα beach bar, τα εξοχικά και τα ξενοδοχεία της περιοχής. Από σήμερα φιλοξενεί στη γη της ακόμα έναν ήρωα μαζί με τους άλλους του 1821.Ελπίζω πως η κοινότητα και ο Δήμος Νέας Προποντίδας θα στήσουν τον ανδριάντα του Χαμουργιωτάκη εκεί που ακριβώς περνά η παρέλαση για τον Χαλασμό, έτσι ώστε όταν περνάω με τους μαθητές μου να τους εξηγώ και να εξιστορώ την ιστορία της μάχης της ΕΛΔΥΚ το 1974 και το τι ήταν ο Γιώργος Χαμουργιωτάκης.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα