Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ταξιάρχης: Το χωριό των Χριστουγεννιάτικων ελάτων!

> Ακόμα και στις αγορές της Γερμανίας και της Κύπρου χιλιάδες έλατα από το Χολομώντα

> Η ελατοπαραγωγή της Χαλκιδικής καλύπτει το 75% της εγχώριας κατανάλωσης

 

Πάρα τις δυσκολίες των καιρών, δεκάδες ελατοπαραγωγοί του ορεινού Ταξιάρχη ετοιμάζονται να βγουν και φέτος στις αγορές των μεγάλων πόλεων, καθώς την περίοδο αυτή θα κοπούν  τουλάχιστον 20.000 έλατα! Παλαιότερα η διάθεση ελάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Για παράδειγμα το 2007 μόνο το πρώο 10ημερο του Δεκεμβρίου είχαν κοπεί καλλιεργήσιμα 50.000 έλατα και μέχρι τις γιορτές είχαν φθάσει τις 100.000 λένε στο halkidikinews.gr παλιοί παραγωγοί του Ταξιάρχη.

Σήμερα το 80% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων της ορεινής Κοινότητας του Δήμου Πολυγύρου, ασχολείται κατ' αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων. Τα ζωντανά έλατα, όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Στον Ταξιάρχη στη θέση ενός δέντρου που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα. Τα έλατα του Ταξιάρχη καλύπτουν το 75% της εγχώριας αγοράς κατά την περίοδο των εορτών. 

    Οι περισσότεροι Ταξιαρχιώτες ασχολούνται με την παραγωγή των ελάτων και τα φυτώρια στον Ταξιάρχη δημιουργούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ η προμήθεια των σπόρων γίνεται από το Άγιο Όρος, τον Όλυμπο ή το Περτούλι. 

   Χάρη στη βοήθεια που προσφέρουν οι μελετητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα του οποίου εδρεύει στην κορυφή του Χολομώντα, η καλλιέργεια των ελάτων γίνεται με σύγχρονες και συστηματικές μεθόδους, για την παραγωγή νέων ανθεκτικότερων ποικιλιών και γρηγορότερης ανάπτυξης. 

  Στόχος των συνεταιρισμών ελατοπαραγωγών Χαλκιδικής και των λοιπών αρμόδιων φορέων, ήταν τα τελευταία χρόνια η εξεύρεση τρόπων μείωσης των εξόδων που επιβαρύνουν την τιμή πώλησης των ελάτων, αλλά και η αναζήτηση νέων αγορών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Ήδη τα πρώτα χριστουγεννιάτικα έλατα του Ταξιάχη ταξιδεύουν στη Γερμανία και την Κύπρο. Οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι ότι οι εξαγωγές θα διευρυνθούν, καθώς χρόνο με το χρόνο τα έλατα του ορεινού Ταξιάρχη γίνονται γνωστά και στο εξωτερικό.

halkidikinews.gr

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα