Στη εκδήλωση της ετήσιας αναγγελίας των βραβευμένων με την γαλάζια σημαία ακτών και μαρίνων της χώρας μας, που πραγματοποιήθηκε στο Glyfada Golf Gardens, παρευρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος Κατερίνα Ιγγλέζη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Νίκο Βούτση.
Φέτος, χρόνια που έχει χαρακτηρισθεί από το Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού ως Διεθνές Έτος Αειφόρου Τουρισμού για την Ανάπτυξη, η «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατέχει για το 2017 τη δεύτερη θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, με 486 βραβευμένες ακτές, που αντιπροσωπεύουν το 25 τοις εκατό των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχτηκε φέτος ο νομός Χαλκιδικής με 71 σημαίες. Η βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη σε δήλωσή της ανέφερε:
«Η απονομή των γαλάζιων σημαιών είναι μια γιορτή που αναδεικνύει πόσο σπουδαία υπόθεση είναι η ποιότητα των θαλασσών μας, αλλά και επιβραβεύει τις προσπάθειες του καθένα μας γι’ αυτό.
Η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και των ακτών κολύμβησης αποσκοπεί πάνω απ’ όλα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουόμενων. Γι’ αυτό υπάρχει πλούσιο εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Και αναφέρομαι στην παρακολούθηση της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, γιατί από εκεί εκπορεύονται και τα βασικά δεδομένα για την ανάπτυξη του προγράμματος των γαλάζιων σημαιών.
Η Ελλάδα έχει μια εξαιρετική ακτογραμμή, καθώς και αρκετές λίμνες και ποτάμια. Μέσα από την ανάδειξη της ποιότητας των περιοχών κολύμβησης, η χώρα μας ανεβαίνει σκαλοπάτια στη λίστα των χωρών όπου η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι τροχοπέδη αλλά συστατικό στοιχείο της βιωσιμότητάς τους. Το να αυξάνονται τα σημεία παρακολούθησης ή οι ακτές που βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες, μόνο ως θετικό βήμα μπορεί να νοηθεί και ως τέτοιο, πιστεύω ότι πρέπει να το αναδεικνύουμε. Στόχος, βέβαια, δεν είναι μόνο η αύξηση στα νούμερα των σημαιών, αλλά η εμπέδωση σε όλους ότι η περιβαλλοντική προστασία είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της οικονομίας.
Η γαλάζια σημαία λοιπόν, έχει γίνει πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας, και για πολλούς είναι ένα από τα βασικά κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται οι τουριστικοί προορισμοί. Εφόσον λοιπόν για την χώρα μας ο τουρισμός είναι ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης, η ανάδειξη της ποιότητας των θαλασσών και των λιμνών μας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα.
Στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής έχουμε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και του προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Μελών του Κοινοβουλίου αναδείχθηκε το γεγονός ότι η βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών και του τουρισμού, η βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων περιοχών και η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων ταυτίζεται όχι μόνο με την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως με το μέλλον των νησιών και των παράκτιων περιοχών.
Και σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται μέτρα που θα αφορούν τα διάφορα επίπεδα της Διοίκησης αλλά και θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας πλούτου.»
halkidikinews.gr