Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Νέο μπλόκο Σκουρλέτη για τις Σκουριές - Απέρριψε την αίτηση θεραπείας της εταιρίας

Δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» η απόρριψη της  αίτησης θεραπείας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος «Τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου".

 

Λίγο πριν σημάνει ανασχηματισμός ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης ακολουθώντας την δική του πολιτική, αποφάσισε να μπλοκάρει τα σχέδια της εταιρείας. 

 

Στην απόφαση του υπουργείου στοιχειοθετούνται οι παρακάτω αιτιολογίες:

 

Α. Ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού – Ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην «Τεχνική Μελέτη ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ», υποβληθείσα ως ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 5 (Απόφασης έγκρισης Τεχνικής Μελέτης υποέργου Σκουριών) και 6 (Απόφασης Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης υποέργου Ολυμπιάδας) με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

 

Β. Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την τελική παραγωγή αργού και καθαρού μεταλλικού χαλκού, καθαρού μεταλλικού αργύρου, και καθαρού μεταλλικού χρυσού σε συσχετισμό με ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της εύρυθμης λειτουργίας της ακολουθούσας την τήξη (downstream) παραγωγικής διαδικασίας.

 

Γ. Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την εξειδίκευση και συμπλήρωση της περιγραφόμενης στην υποβληθείσα Τεχνική Μελέτη διαδικασίας μεταλλουργικής επεξεργασίας σε επίπεδο μελέτης εφαρμογής (engineering).

 

Δ. Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την υποβολή ειδικών μελετών που θα αφορούν κάθε μία από τις μοναδιαίες διεργασίες που συνιστούν την ολοκληρωμένη μεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας.

 

Ε. Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση κατά το πρόγραμμα δοκιμών των ειδικών τεχνικών ζητημάτων 1) της εκτιμώμενης, με βάση την υψηλή περιεκτικότητα του μίγματος σε σίδηρο, θείο και αρσενικό, υποβαθμισμένης ποιότητας της μάτας, 2) των υψηλών απωλειών χαλκού, χρυσού και αργύρου στη σκωρία και στη σκόνη και της παρουσίας μαγνητίτη και 3) των διαφυγών αρσενικού τόσο στη μάτα όσο και στη σκωρία.

 

Ε.1 Οι περιεκτικότητες του μίγματος συμπυκνωμάτων τροφοδοσίας σε σίδηρο + θείο (66-76 %) και σε αρσενικό (5-8 %) είναι υπερβολικά υψηλές συγκριτικά με τις γνωστές περιεκτικότητες λειτουργίας καμίνων τεχνολογίας flash smelting (FS), σε ασυμφωνία με τη συνήθη βιομηχανική πρακτική. Αντίθετα, είναι πολύ χαμηλή η περιεκτικότητά του μίγματος σε χαλκό (2,8-5,9 %). Ως αποτέλεσμα, η μάτα θα είναι υποβαθμισμένης ποιότητας σε Cu και με υψηλές ακαθαρσίες, γεγονός που καθιστά τα παραγόμενα εκ της μάτας προϊόντα αργό και ηλεκτρολυτικό χαλκό, καθώς και το παραγόμενο εκ των καπναερίων θειικό οξύ, πολύ πιθανώς μη εμπορεύσιμα ή ακόμα και μη ανακτήσιμα.

 

Ε.2: Παρατηρήθηκε κατά 81-130% υψηλότερος ρυθμός σχηματισμού σκωρίας απ’ αυτόν της μάτας, παράλληλα με υψηλές απώλειες χαλκού στη σκωρία και με την αναπόφευκτη, λόγω του έντονα οξειδωτικού περιβάλλοντος, δημιουργία μαγνητίτη. Αυτά καθιστούν: – υψηλή την απώλεια χαλκού και χρυσού στη σκωρία, – τις δύο φάσεις σκωρίας και μάτας δύσκολα διαχωρίσιμες, λόγω παραπλήσιας πυκνότητας και μεγάλου σχετικά όγκου της σκουριάς, – απαραίτητη την προσθήκη ικανής ποσότητας SiO2, αλλά με κόστος την αύξηση του ιξώδους της σκωρίας που εμποδίζει την καταβύθιση των σταγονιδίων μάτας σε αντίθεση με τη συνήθη βιομηχανική πρακτική όπου οι αντίστοιχοι ρυθμοί είναι περίπου ίσοι, ενώ δεν ευνοείται, μέσω της ρύθμισης των οξειδωτικών συνθηκών στην κάμινο, η παραγωγή μαγνητίτη.

 

Ε.3: Οι διαφυγές αρσενικού τόσο στη μάτα, όσο και στη σκωρία παρουσιάζονται ως σχεδόν ανύπαρκτες σε αντίθεση με τη συνήθη βιομηχανική εμπειρία

 

ΣΤ. Ανεπαρκή στοιχεία ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων (offgasses) και των, επικίνδυνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, πιθανών διαφυγών αυτών στους χώρους του εργοστασίου (fugitive emissions).

 

Πηγές της εταιρίας, σχολιάζοντας την απόφαση Σκουρλέτη, αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι «άκρως αποθαρρυντικό για τον Καναδό επενδυτή ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν δικαιωθεί 16 φορές από το ΣτΕ».

 

Το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής αναφέρει:

Η απόρριψη της Αίτησης Θεραπείας της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος «ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ» από το υπουργείο περιβάλλοντος αποτελεί σοβαρή και βέβαια θετική εξέλιξη ενάντια στην καταστροφική επένδυση εξόρυξης στις Σκουριές αφού στοιχειοθετείται πλέον ότι η εταιρεία παραβιάζει την σύμβαση της με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς αντιβαίνει στους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποτίμησης του περιβαλλοντικού και οικονομικού ισοζυγίου του έργου. 

Αναγνωρίζοντας την θέληση της πολιτείας να δοθεί τέλος στην καταστροφική εξόρυξη στον τόπο μας, χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου. Χαιρετίζουμε και όλους τους απλούς πολίτες, όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά όλης της χώρας που χρόνια τώρα επιμένουν, υπομένουν και αγωνίζονται για την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση της εξόρυξης στις Σκουριές. 

Έχουμε ακόμη λίγο δρόμο να διανύσουμε. Ως Ν.Ε. και ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και με την πολιτεία και με τους πολίτες για να φτάσουμε στο τέλος αυτής της μακράς και επίπονης διαδρομής, με καθαρό μυαλό, ευελιξία αλλά και ξεκάθαρο στόχο: την προστασία της ζωής μας και του περιβάλλοντος, εστιάζοντας την επόμενη ημέρα, στην "άλλου τύπου ανάπτυξη".

 

halkidikinews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα