Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Δήμος Αριστοτέλη ζητεί να διακοπούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στη Μ. Παναγία

Ο Δήμος Αριστοτέλη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή «Τσικάρα» Μεγάλης Παναγίας. Ο Δήμος απαιτεί να διακοπούν άμεσα οι δραστηριότητες στην περιοχή "Τσικάρα"  και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης ζητεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

"Ο Δήμος Αριστοτέλη θεωρεί απαράδεκτη και προκλητική την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή «Τσικάρα» Μεγάλης Παναγίας του Δήμου Αριστοτέλη. Η δραστηριότητα αυτή, σε κοντινή απόσταση από υδρευτικές γεωτρήσεις που εφοδιάζουν με νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τους 3.000 κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας, θα προκαλέσει μείωση της ποσότητας αλλά και ρύπανση του νερού που θα έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της περιοχής. 

Ακατανόητη και προκλητική είναι και η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία καλύπτει και προστατεύει με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας. Θεωρούμε ότι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή δε συνάδει με το ρόλο και τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες.

Ακατανόητη είναι και η στάση της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ανανέωσε το 2016 την άδεια για τις ερευνητικές γεωτρήσεις που είχε χορηγηθεί το 2010, τη στιγμή που η εταιρεία αποδεδειγμένα παραβιάζει νόμους, αποφάσεις και περιβαλλοντικούς όρους και ενώ εκκρεμεί το θέμα της πυρομεταλλουργίας (flash smelting) και όλων των συναφών δραστηριοτήτων.

Συμμεριζόμαστε την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής που για περισσότερο από μια δεκαετία αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Αυτοί που ζητούν τη διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, δεν είναι δυνατό να ανεχθούν την επέκτασή της σε άλλες περιοχές.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη έχοντας την αρμοδιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και εκφράζοντας τη θέληση των κατοίκων, καλεί όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποφεύγουν ενέργειες που οξύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αριστοτέλη απαιτεί

- από την Εταιρεία Ελληνικός Χρυσός να διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα στην περιοχή Τσικάρα Μεγάλης Παναγίας

- από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή και

- από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακαλέσει άμεσα και οριστικά την άδεια για ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή «Τσικάρα». Επιπλέον, να αποφασίσει την αναστολή των εργασιών για όλα τα έργα της εταιρείας που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πυρομεταλλουργία (flash smelting)."


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα