Η πλούσια παραγωγή κίτρινης κολοκύθας, η οποία καλλιεργείται σε ολόκληρη την Ανατολική Χαλκιδική και κυρίως στα μεσογειακά της παράλια, αποτελούσε πάντα πηγή γαστρονομικής έμπνευσης για τους ντόπιους.
Η κολοκύθα μετατρέπεται σε γαστρονομική τάση, αφού ολοένα και περισσότερα τοπικά πιάτα δημιουργούνται με βάση την εν λόγω καλλιέργεια. Η πιο διαδεδομένη της έκφραση είναι κολοκυθόπιτα Ιερισσού, η οποία προετοιμάζεται και διατίθεται από τον delicatessen χώρο γαστρονομίας «Αριστοτέλεια Γη», που εδρεύει στην Ιερισσό: οι ιδιοκτήτριες Μελαχροινή και Άννα αξιοποιήσαν στο έπακρο την τοπική γνώση αλλά και τις δεξιότητες της γιαγιάς Μελάχρως, η οποία κυριολεκτικά μεταλαμπάδευσε μέσα από τη συνταγή της ολόκληρη την ιερισσιώτικη γαστρονομική ιστορία.
Η γεύση της πίτας είναι ιδιαίτερη απαλή και λεπτή, καθώς τα υλικά της προέρχονται από τους κήπους και τα μποστάνια των ντόπιων καλλιεργητών: εξαιρετικό σπιτικό φύλλο ανοιγμένο με extra παρθένο αθωνικό ελαιόλαδο, καθώς και ντόπια κολοκύθα με ζάχαρη – χωρίς προσθήκες μπαχαρικών ή άλλων ουσιών, που αλλοιώνουν την αυθεντική γεύση. Έτσι η πίτα διατηρεί τη γλυκιά αίσθηση της κολοκύθας, που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.
Με πρωτοβουλία της «Αριστοτελικής Σύμπραξης Επαγγελματιών» του Δήμου Αριστοτέλη, η κολοκυθόπιτα Ιερισσού αναμένεται να ενταχθεί άμεσα στα πρωινά πολλών boutique και luxury τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και σε επιλεγμένα café / γλυκοπωλεία όπου θα προσφέρεται ως γλύκισμα ή σε restaurants όπου θα προσφέρεται ως επιδόρπιο.
Η διάθεσή της στις επιχειρήσεις θα ξεκινήσει από την επόμενη τουριστική περίοδο. Μπορείτε να τη ζητήσετε/ βρείτε /δοκιμάσετε στα ακόλουθα σημεία:
· MOUNT ATHOS RESORT / Ιερισσός
· EAGLES PALACE RESORT / Ουρανούπολη
· ALPE LUXURΥ ACCOMODATION / Ολυμπιάδα
· ALEXANDROS PALACE HOTEL & SUITES / Ουρανούπολη
· PARATY all day BAR / Στρατώνι
· AMMOS all day CAFÉ BAR / Ουρανούπολη
· FISH RESTAURANT «ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ» / Ουρανούπολη, τα οποία θα είναι σηματοδοτημένα με το σήμα ποιότητας ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΙΕΡΙΣΣΟΥ.