Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Νέο κύμα αυξήσεων στο ρεύμα

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος το τελευταίο τρίμηνο, εξέλιξη που προοιωνίζεται τη μετακύλιση σημαντικών αυξήσεων στις τιμές λιανικής που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο μέχρι τώρα καταγράφονται αισθητές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, οι οποίες πλησιάζουν το 20%. Ωστόσο, καθώς το ράλι της χονδρικής στο ενεργειακό χρηματιστήριο συνεχίζεται, οι ανατιμήσεις προβλέπεται να συνεχιστούν, με τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις να θεωρούν ότι οι λιανικές τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να αυξάνουν τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο. Οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του ρεύματος προκαλούν την εύλογη ανησυχία της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το ενεργειακό κόστος ακουμπά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις.

Τιμές λιανικής

Ποια είναι, όμως, η εικόνα στα τιμολόγια του ρεύματος και πόσο έχουν επηρεαστεί από τις αυξήσεις στη χονδρική αγορά; Σύμφωνα με την ανάλυση της εξειδικευμένης ιστοσελίδας σύγκρισης τιμών ρεύματος allazorevma.gr, ο δείκτης τιμών ρεύματος τον περασμένο Ιούλιο εμφάνισε σημαντική άνοδο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανταγωνιστικών τιμών αυξήθηκε από 110,01 σε 116,6 ευρώ/MWh. Εκτός από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, μικρή αύξηση κατέγραψαν και οι ρυθμιζόμενες, λόγω των χρεώσεων δικτύου μεταφοράς, που από τα 55,65 ανέβηκαν στα 55,83 ευρώ/MWh. Έτσι, ο συνολικός δείκτης τιμών ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ, αυξήθηκε από 175,18 σε 182,78 ευρώ/MWh ή, αλλιώς, σε ποσοστό 4,3%. Πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του allazorevma, οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 93,90 έως 128,26 ευρώ/MWh, με μέσο όρο τα 104,83 ευρώ/MWh ή, αλλιώς, αυξήθηκαν κατά 13,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (92,55 ευρώ/MWh).

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση που καταγράφεται από τις αρχές Μαΐου, καθώς η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων έχει αυξηθεί κατά 19,18%, ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων, που περιλαμβάνει και τη ΔΕΗ, αυξήθηκε κατά 19,21%. Με δεδομένο ότι οι τιμές χονδρικής συνέχισαν να αυξάνονται τον Αύγουστο, είναι σαφές ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν και θα αποτυπωθούν και στα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.
Τιμές χονδρικής

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της λιανικής έρχονται ως αποτέλεσμα των σημαντικών ανατιμήσεων στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Έτσι, από τις αρχές του έτους η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταγράψει ξέφρενο ράλι, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι τιμές του ρεύματος, από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh.

Το ράλι της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας energylive, συνεχίστηκε και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφάνισε μέση μηνιαία τιμή στην προημερήσια αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου στα 121,72 ευρώ/MWh, που είναι και η υψηλότερη τιμή μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Διαβάστε περισσότερα στο capital.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα