Κυριακή, 09 Μαϊος 2021

Ε Ελλάδα

Ένας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα- Το 60% είναι άνεργοι

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στην χώρα μας, τα οποία αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ουσιαστικά, το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται και επιβιώνει είτε με τη σύνταξη είτε με τα όποια επιδόματα χορηγεί το Δημόσιο είτε χάρη στη στήριξη από την οικογένεια.

 

Ειδικότερα, τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9,2 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 4,43 εκατ. δεν εργάζονται, καθώς ανήκουν στο «μη εργατικό δυναμικό» της χώρας. 

 

Στο εργατικό δυναμικό ανήκουν 4,772 εκ. άτομα, εκ των οποίων εργάζονται 3,648 εκ.

 

Αν από τους εργαζόμενους αφαιρεθούν και οι περίπου 375.000 που απασχολούνται με μερική απασχόληση, τότε μένουν 3,27 εκ. πολίτες με πλήρη απασχόληση.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων από τη "Ναυτεμπορική", κάθε εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πρέπει να συντηρήσει τρία άτομα.

 

 

Μερική απασχόληση

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της μερικής απασχόλησης έχει ξεπεράσει πλέον το 10% και διευρύνεται συνεχώς. 

 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (δ’ τρίμηνο 2016), σε σύνολο 3,648 εκατ. απασχολούμενων, οι 375 χιλιάδες είναι μερικώς απασχολούμενοι, ενώ όσο διευρύνεται το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στη συνολική, τόσο μειώνεται ο μέσος όρος αποδοχών και τόσο συρρικνώνονται οι κατά κεφαλήν ασφαλιστικές εισφορές.

 

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα είναι ότι "γερνάει" το εργατικό δυναμικό της χώρας. 

 

Σε σύνολο 4,427 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν αναζητούν πλέον εργασία, τα 3,255 εκατομμύρια (ποσοστό 73,5%) έχει ξεπεράσει τα 45. 

 

Πριν από 15 χρόνια, στο 4ο τρίμηνο του 2001, το μη οικονομικά ενεργό κομμάτι του πληθυσμού ήταν και πάλι 4,486 εκατομμύρια άτομα. Μόνο που τότε αυτοί που είχαν συμπληρώσει τα 45 ήταν 2,941 εκατομμύρια αντιστοιχώντας στο 65% του μη οικονομικά ενεργού τμήματος του πληθυσμού.

 

nooz.gr με πληροφορίες από "Ναυτεμπορική"

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα