Κυριακή, 16 Μαϊος 2021

Ε Ελλάδα

Kαταδίκη της "Ελληνικός Χρυσός" από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία, η "Ελληνικός Χρυσός" που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία Κασσάνδρας από το 2003, πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος 15,3 εκατ. ευρώ. Καθώς, σύμφωνα με την απόφαση, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, περιήλθαν στην κυριότητά της με τιμή κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους.

 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε επισημάνει ότι η πώληση των μεταλλείων από το ελληνικό κράτος στην συγκεκριμένη εταιρεία, πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή. Να σημειωθεί ότι η σύμβαση πώλησης προέβλεπε και απαλλαγή από φόρους συναλλαγών.

Επί της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα και η "Ελληνικός Χρυσός Α.Ε" άσκησαν προσφυγές το 2011 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο τις απέρριψε το 2015 ζητώντας την ανάκτηση του ποσού της παράνομης επιδότησης πλέον τόκων, συνολικά 15,3 εκατ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η "Ελληνικός Χρυσός" άσκησε αναίρεση ζητώντας την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης και χθες ήρθε η απόφαση του Δικαστηρίου που που απορρίπτει σε δεύτερο βαθμό τους λόγους αναίρεσης που παρουσίασε η εταιρεία, εκτός από έναν που αφορά στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης.

 

Για το θέμα απάντησε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

«Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και διαδικτυακού Τύπου, τονίζεται το εξής:

Το πρόστιμο στο οποίο αναφέρονται τα πρόσφατα δημοσιεύματα έχει καταβληθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2013, επιπλέον των τόκων που όρισε η Δικαιοσύνη. Επομένως, δεν υπάρχει ουδεμία οικονομική εκκρεμότητα ή οφειλή προς το ελληνικό Δημόσιο». 

 

Πηγή: enikos.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα