Στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Τουρισμού στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού του πρωτοκόλλου, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρά με γοργούς ρυθμούς.
Τα σχέδια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και οι προτάσεις τους
Από την πλευρά τους, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν καταρτίσει ήδη δικά τους σχέδια, αλλά και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές. Στο σημείο αυτό, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, σημειώνει ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει ήδη συστήσει ομάδα εργασίας και τις επόμενες ώρες θα παραδώσει στον ΕΟΔΥ τις δικές του θέσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, στην επανεκκίνηση τους.
Συνεργασία ΞΕΕ - ΕΟΔΥ
Η συνεργασία του ΞΕΕ με τον ΕΟΔΥ έχει τη δική της βαρύτητα, καθώς όπως τονίζει η κυρία Σβήνου, «ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να το φτιάξει από μόνος του ένα πρωτόκολο υγειονομικής λειτουργίας, χωρίς να λάβει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι για τις ξενοδοχειακές μονάδες».
Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εκφράζει την αγωνία του, για τις οδηγίες που θα συμπεριλαμβάνει το υπό κατάρτιση υγειονομικό πρωτόκολλο. Θα είναι οικονομικά εφαρμόσιμο από τις ξενοδοχειακές μονάδες; Για παράδειγμα το… εξαποστάσεως check in & check out των πελατών, που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο των επιχειρήσεων, θα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;
Το «υγειονομικό πρωτόκολλο» έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επαναλειτουργία των ξενοδοχείων
Σε αυτό και σε άλλα εξειδικευμένα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η επιδημία του κορωνοϊού φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο, που τη δεδομένη χρονική συγκυρία διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Αύριο το πρωί, με ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τους ομόλογους υπουργούς Τουρισμού της ΕΕ και δεν αποκλείεται να υπάρχουν απαντήσεις στο κρίσιμο θέμα του υγειονομικού διαβατηρίου, όπως τουλάχιστον έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά. Η υγεία επισκεπτών και εργαζομένων σε πρώτο πλάνο.
Πηγή: iefimerida.gr