Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2024

Ε Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε από τον ΠτΔ η έκθεση "Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος"

«Μόνον όταν ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ορυκτά υπό όρους σεβασμού και προστασίας του Περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζεται η, υπαρξιακής σημασίας γι’ αυτόν, οικολογική ισορροπία, είναι δυνατόν, υπό όρους βιωσιμότητας, τα ορυκτά να του χρησιμεύσουν στο πεδίο της επιβίωσής τους και της πολιτισμικής του δημιουργίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» και «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ» που διοργανώνουν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι παρευρίσκεται με ιδιαίτερη χαρά  στην τελετή εγκαινίων της Έκθεσης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με θέμα «Τα ορυκτά και ο Άνθρωπος», την οποία συνδιοργανώνουν εδώ, στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

 

«Η πολυπρισματική αυτή Έκθεση, μέσ’ από την μοναδική της πρωτοτυπία, μας εισάγει στον κόσμο των ορυκτών αφενός ως στοιχείων, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Φυσικού Περιβάλλοντος, δοθέντος ότι είναι μέρος της ιδιοσυστασίας αλλά και της ισορροπίας του Πλανήτη μας.  Και, αφετέρου, ως στοιχείων, τα οποία θέτει ο Άνθρωπος στην υπηρεσία τόσο της καθημερινής του επιβίωσης και δημιουργίας όσο και της πολιτισμικής του έκφρασης, μέσω της Τέχνης. Αυτό, άλλωστε, σηματοδοτεί εμβληματικώς και το δίπτυχο της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» και «Τα Ορυκτά και η Τέχνη».

 

Όμως, αυτό ακριβώς το εκθεσιακό δίπτυχο μας διδάσκει, με υποδειγματικό τρόπο, και το πώς ο Άνθρωπος πρέπει να συμπεριφέρεται όταν χρησιμοποιεί τα ορυκτά είτε για την επιβίωσή του και τη δημιουργία του είτε για την πολιτισμική του έμπνευση και παραγωγή. Το δίδαγμα αυτό μπορεί, όπως πιστεύω, να συμπυκνωθεί στην ακόλουθη πρόταση:  Μόνον όταν ο Άνθρωπος χρησιμοποιεί τα ορυκτά υπό όρους σεβασμού και προστασίας του Περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζεται η, υπαρξιακής σημασίας γι’ αυτόν, οικολογική ισορροπία, είναι δυνατόν, υπό όρους βιωσιμότητας, τα ορυκτά να του χρησιμεύσουν στο πεδίο της επιβίωσής τους και της πολιτισμικής του δημιουργίας. Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για την συνδιοργάνωση της Έκθεσης, την οποία εγκαινιάζουμε, ευχόμενος η πρωτοβουλία τους ν’ αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλους μιμητές, σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στον Άνθρωπο, τα ορυκτά και την Τέχνη».

Πρώτος ομιλητής στη τελετή των εγκαινίων ήταν ο Πρύτανης ΑΠΘ,  καθηγητής κ. Νίκος  Παπαϊωάννου,ο οποίος αναφερόμενος στην έκθεση επεσήμανε ότι «με τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η έκθεση θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην πορεία του ΑΜΦΙΘ, αλλά και στην προβολή του ΑΠΘ και της Θεσσαλονίκης. Συγχρόνως, η ίδια η συνδιοργάνωσηθα μας δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουμε νέουςορίζοντες συνεργασίας και με άλλα ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας στα πρότυπα των όσων έχουμε μέχρι σήμερα επιτύχει με τη βοήθεια των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας.

 

Το ΑΜΦΙΘ συνιστά πρότυπο μουσειακό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας, περιλαμβάνοντας πληθώρα δραστηριοτήτων καταγραφής, έρευνας, μελέτης, προβολής, έκθεσης, διατήρησης και εκπαίδευσης, οι οποίες αντιστοιχούν στα γνωστικά αντικείμενα διαχρονικής και σύγχρονης γεωλογικής ποικιλότητας και βιοποικιλότητας του ελληνικού χώρου και ιδιαίτερα της Μακεδονίας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβάλλον.

 

Η έκθεση «Ορυκτά και Άνθρωπος – Ορυκτά και Τέχνη» που εγκαινιάζουμε σήμερα και στην οποία θα έχετε την τύχη να περιηγηθείτε, είναι κι αυτή χτισμένη, λιθαράκι-λιθαράκι μέσα στον χρόνο, όπως και τα εκθέματά της. Η έκθεση ξεκίνησε τη λειτουργία της από τις 7 Οκτωβρίου και  θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2020, απευθυνόμενη στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης και τους επισκέπτες της και ιδιαίτερα στους μαθητές της Βόρειας Ελλάδας.

 

Η εξαίρετη πρωτοβουλία και συνεργασία μας με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας λειτουργούν ως υπενθύμιση του πού βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε κι από πού προερχόμαστε. Το οξυγόνο που αναπνέουμε, η ίδια η ζωή όπως τη γνωρίζουμε, όλα αυτά τα οφείλουμε στον γεωλογικό χρόνο και στην «άγραφη ιστορία» τούτων των απολιθωμάτων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βασική προτεραιότητα ημών των Πρυτανικών Αρχών και του Δ.Σ. του ΑΜΦΙΘ δεν είναι απλώς η βιωσιμότητα του Μουσείου, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων και των χώρων του. Και στον στόχο μας αυτό, ζητούμε τη στήριξη όλων των αρμοδίων θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Τούτο το στολίδι της πόλης μας ζητά «οξυγόνο» για να ανθίσει και είναι στο χέρι μας για να του το παρέχουμε».

Ο Πρόεδρος ΣΜΕκ. Αθανάσιος Κεφάλας,τόνισε ότι η έκθεση αυτή ξεκίνησε δυναμικά και μετράει 3.500 επισκέπτες (περίπου 26% παιδιά, 54% Έλληνες ενήλικες και 20% αλλοδαπούς). «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνω επίσης ότι λόγω της υψηλής ανταπόκρισης της σχολικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας οι ώρες επίσκεψης έχουν ήδη κλεισθεί μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων».

 

«Η χώρα μας και σήμερα είναι σημαντικός παραγωγός ορυκτών και σταχυολογώντας αναφέρω ότι είναι ο μεγαλύτεροςπαραγωγός περλίτη στον κόσμο, ο μεγαλύτερος παραγωγόςβωξίτη στην Ευρώπη,ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στον κόσμο και κατέχει πολλές άλλες τέτοιες υψηλές θέσεις. 

 

Ο ανθρώπινος πολιτισμός βασίζεται κατά κύριο σε ότι παράγεται και σε ότι εξορύσσεται από τη γη και δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλες ιστορικές περίοδοι ονομάζονται από τη μορφή χρήσης ή τα ορυκτά και μεταλλεύματα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, όπως παλαιολιθική, νεολιθική, χαλκού, σιδήρου κλπ.

 

Κάποιοι βάζουν ερωτηματικά για το πόσο ασφαλής είναι η εργασία στην εξόρυξη ορυκτών πόρων και αρκετοί συμπολίτες μας είναι σκεπτικοί στο ερώτημα αν τα μεταλλεία συμβαδίζουν με την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σήμερα όλοι μαζί θα γνωρίσουμε διάφορες πτυχέςτης εξορυκτικής δραστηριότητας απότην ιστορική πορεία της αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών και της αναγκαιότητάς τους στην καθημερινή ζωή, πώς επιτυγχάνεται στη πράξη η βιώσιμη ανάπτυξη, πώς εξασφαλίζεται η βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος με τις μετα-μεταλλευτικές χρήσεις γης καθώς και πώς θα είναι η λειτουργία των μεταλλείων στο μέλλον. Έτσι θα γίνει κατανοητό ότι η αξιοποίηση των ορυκτών είναι μία αναγκαιότητα και ότι αυτά συνδέονται με την καθημερινότητά μας, τολμώ να πω ότι βρίσκονται παντού γύρω μας και όπως είδατε ή θα δείτε στην έκθεση είναι και μέσα μας. 

 

Η εξορυκτική δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την κοινωνία και το περιβάλλον ακολουθώντας δε και αξιοποιώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας (αυτοματοποίηση, ρομποτική κτλ.) θα γίνει πιο αποτελεσματική  και θα προστατεύει τον ανθρώπινο παράγοντα καθώς και το περιβάλλον κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Στόχος μας είναι να σας δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά τους ορυκτούς πόρους της χώρας μας που στηρίζουν μία δραστηριότητα που είναι περίπου το 3% του ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού κυρίως στην Ελληνική περιφέρεια».

 

Ο Προέδρος του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. κ. Σπυρίδων Παυλίδης,τόνισε ιδιαίτερα την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Έκθεσης, ως συμβολικής αλλά και ουσιαστικής πράξης, για την  προσπάθεια που επιχειρεί το ΑΠΘ για τη Διάχυση της επιστημονικής γνώσης στη κοινωνία, με τη δημιουργία αυτού του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο κτίριο που παραχώρησε πρόσφατα ο Δήμος Θεσσαλονίκης επίΔημαρχίας Γιάννη Μπουτάρη. «Η έκθεση  που εγκαινιάζεται σήμερα, απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό της πόλης, ιδιαίτερα τους μαθητές της Βόρειας Ελλάδας καθώς και τους επισκέπτες της πόλης, που προσέρχονται αθρόα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η συνδιοργάνωση αυτή με το ΣΜΕ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας και με άλλα ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας» επεσήμανε ο κ. Παυλίδης.

 

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου προσκάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραλάβει το δώρο που του απένειμαν ο Πρόεδρος του ΑΜΦΙΘ, κ. Παυλίδης και ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, κ. Κεφάλας.

 

Μετά την απονομή της τιμητικής πλακέτας, ακολούθησε η ξενάγηση του κ. Παυλόπουλου από τον Πρόεδρο του ΑΜΦΙΘ, κ. Παυλίδη και στις δύο ενότητες της έκθεσης.Τηνπεριήγηση στην εντυπωσιακή συλλογή ορυκτών καθώς και κοσμημάτων ακολούθησε η δεξίωση στον υπαίθριο χώρο του ΑΜΦΙΘ.

 

Εκτός από τον ΠτΔ, τα  εγκαίνια της Έκθεσης «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, μέλη της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και πολλοί άλλοι.

 

Όλοι οι καλεσμένοι αναφέρθηκαν με θετικά σχόλια στον τρόπο παρουσίασης των ορυκτών και τη σχέση τους με τον άνθρωπο, στην άρτια εμφάνιση της έκθεσης και τα εντυπωσιακά εκθέματα του ΑΜΦΙΘ.

 

Σε όλους άφησαν θετικές εντυπώσεις το στήσιμο και το επίπεδο της έκθεσης, τα αξιόλογα εκθέματα, η υπέροχη συλλογή ορυκτών και ο τρόπος ξενάγησηςσε αυτά.

 

Η Έκθεση «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ» φιλοξενείται από τις 7 Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Μαϊου 2020 στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στο νέο του κτίριο,στην Προβλήτα Α΄ στο  λιμάνι.

 

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης. Έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στηνκαθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή εταιρειών μελών του ΣΜΕ Βόρειας Ελλάδας:

Χρυσοί χορηγοί: Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και Ελληνικός Χρυσός

Χορηγοί: Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος Α.Ε., ΓΕΩΕΛΛΑΣ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε., ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε., Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες και Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Πηγή: Reporter.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα