Film Office δημιούργησε πρώτη στην Ελλάδα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να υλοποιήσει το στόχο της να καταστεί η περιοχή «κέντρο παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών», όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στη συνέντευξη τύπου για τη δημιουργία της νέας δομής, που αφενός θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αντιμετωπίζοντας τις πολλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια, αφετέρου θα προβάλει την Κεντρική Μακεδονία με δράσεις και συνέργειες, με στόχο την προσέλκυση μικρών και μεγάλων οπτικοακουστικών παραγωγών, συμμετείχαν εκτός των άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) Πάνος Κουάνης και η Διευθύντρια της Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Βένια Βέργου.
Ο κ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του τόνισε ότι το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι επιτυχημένο, επειδή «η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να είναι επιτυχημένο».
Τέσσερις είναι οι παράγοντες της επιτυχίας, όπως είπε ο Περιφερειάρχης:
1.Μοναδικά τοπία: φυσικά τοπία, μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ιστορικά τοπία, αλλά και πεδία μαχών του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αστικά τοπία, με αναφορά σε διάφορες εποχές και ιστορικές περιόδους, από τα ρωμαϊκά, ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια έως τη σύγχρονη εποχή.
2.Σημαντικές υποδομές μεταφορών και φιλοξενίας: Το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία», το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τη ΔΕΘ, τις σιδηροδρομικές υποδομές, το εκτενές οδικό δίκτυο, κορυφαίες ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες logistics.
3.Πανεπιστημιακή κινηματογραφική εκπαίδευση: Η Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα το ΑΠΘ φιλοξενεί το μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα Κινηματογράφου στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί φυτώριο νέων κινηματογραφιστών σε όλους τους κλάδους του οπτικοακουστικού τομέα και ταυτόχρονα αποτελεί και εν δυνάμει συνεργάτη ενός Film Office με έδρα την Κεντρική Μακεδονία.
4.Πλούσια κινηματογραφική ιστορία: Η Κεντρική Μακεδονία και, ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη είναι μια περιοχή άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του κινηματογράφου. Στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το πρώτο και μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, εδώ ιδρύθηκε από τον Παύλο Ζάννα και μια από τις πιο ιστορικές κινηματογραφικές λέσχες στην Ελλάδα, η Κινηματογραφική Λέσχη της «Τέχνης», που καλλιέργησε τον κινηματογραφικό πολιτισμό της πόλης. Άλλωστε, εδώ γεννήθηκαν τα πρώτα κινηματογραφικά περιοδικά τα «Κινηματογραφικά Τετράδια» και η «Οθόνη», που έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του κριτικού και επιστημονικού λόγου στον κινηματογράφο. Εδώ αναπτύχθηκε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ένας μεγάλος αριθμός κινηματογραφικών αιθουσών Α΄και Β΄προβολής. Η Κεντρική Μακεδονία υπήρξε δημοφιλής τόπος κινηματογραφικών γυρισμάτων και συνδέθηκε με σημαντικές στιγμές του ελληνικού αλλά και του ξένου κινηματογράφου.
Αναφερόμενος ειδικά στη νέα δομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «θέλουμε το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά. Θέλουμε να πετύχει και θα καταφέρουμε να πετύχει. Γιατί τα οφέλη από τη λειτουργία είναι πάρα πολλά και σημαντικά. Είναι μία νέα, σημαντική συνιστώσα εξωστρέφειας για τον τόπο μας. Είναι κορυφαίο εργαλείο προβολής και ανάδειξης της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μέσο επίτευξης ακόμα πιο δυναμικών και ευρύτερων συνεργασιών. Είναι μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την Περιφέρειά μας. Είναι η δεύτερη one stop shop υπηρεσία που συνδέει πόρους, ανθρώπους, τοπία, παραγωγές, μετά την πρώτη one stop shop υπηρεσία που δημιουργήσαμε εδώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την αυτοτελή διεύθυνση για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία. Είναι ένα ακόμα βήμα για την κατάκτηση του στόχου μας: Η Κεντρική Μακεδονία να γίνει η Περιφέρεια που θέλεις να ζεις και να δημιουργείς».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος επισήμανε ότι «τo Film Office θα συνεισφέρει ώστε η Κεντρική Μακεδονία να γίνει κόμβος για την προσέλκυση και υποστήριξη σύγχρονων παραγωγών ταινιών και ντοκιμαντέρ, αφενός για να βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη βιομηχανία, αφετέρου για να προβάλουμε τον τόπο μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κινηματογραφικό brand name, μέσα από ένα οικοσύστημα συνεργειών με φορείς και επαγγελματίες για να αναπτυχθεί αυτή η δυναμική που διαθέτει η Κεντρική Μακεδονία. Το Film Office θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει τους παραγωγούς, θα περιορίσει τα εμπόδια και τη γραφειοκρατία, θα κάνει ελκυστική την περιοχή μας για γυρίσματα, όχι μόνο εξαιτίας των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, αλλά και εξαιτίας των δυνατοτήτων που θα προσφέρει στους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν σωστά και με άνεση τη δουλειά τους».