Κυριακή, 09 Μαϊος 2021

Ε Ελλάδα

Άνω κάτω οι Δήμοι με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 8.000 μόνιμους

Σε πολυεπίπεδες δικαστικές περιπέτειες  -πέραν των προβλημάτων που έχει ήδη επισημάνει η αντιπολίτευση- βάζει το Κράτος η βιασύνη του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να προωθήσει “στο πόδι” και πριν τη διασταύρωση στοιχείων των υποψηφίων από το ΑΣΕΠ, τις προσλήψεις 8.000 μονίμων υπαλλήλων στους Δήμους, για να καλυφθεί το κενό από τη λήξη της απασχόλησης συμβασιούχων!

 

Τα προβλήματα που προξενεί η ταχεία διαδικασία Σκουρλέτη, περιγράφονται ήδη σε τοποθετήσεις σωματείων εργαζομένων, όπως αυτή του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων Δήμου Σιθωνίας, που σε ανακοίνωσή του, της 1ης Απριλίου, χαρακτηριστικά αναφέρει:

 

“… Η Κυβέρνηση έδειξε τον δρόμο τις ανεργίας σε χιλιάδες συμβασιούχους. Μόνο φωτογραφική δεν ήταν η προκήρυξη όπως βιάστηκαν αρκετοί να κρίνουν, διότι τεράστιος αριθμός συμβασιούχων – παρατασιούχων που δούλευαν στον Δήμο Σιθωνίας έμεινε εκτός και συγκεκριμένα από τους εκατόν έντεκα (111) συμβασιούχους παρέμειναν μόνον δεκαέξι (16) σύμφωνα με όλα όσα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική αίτηση. Σίγουρα μετά τις ενστάσεις θα υπάρξουν ανακατατάξεις στην οριστικοποίηση των πινάκων. Η Διοίκηση ενημερώνει τα μέλη ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη και συνδικαλιστική ενέργεια για την διασφάλιση της εργασίας των συναδέλφων που έμειναν εκτός προσωρινών πινάκων.”

 

Το ίδιο σωματείο, σε σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει πως “αρκετοί υποψήφιοι που πέρασαν στους προσωρινούς πίνακες δεν έχουν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά”!

 

Ωστόσο, σε  Δήμους ανά την Ελλάδα, ήδη έχουν παρουσιαστεί για εργασία επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στους… προσωρινούς πίνακες και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ΑΣΕΠ για την οριστικοποίηση των επιτυχόντων. Γεγονός, που εγκυμονεί σειρά κινδύνων, όπως αφήνει να εννοηθεί σε δική του τοποθέτηση ο γνωστός δικηγόρος και περιφερερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος.

 

 Μεταξύ άλλων o κ. Βαλιάνος μιλώντας στο reportplus.gr:

“Οι προσλήψεις βάσει απλών υπεύθυνων δηλώσεων και χωρίς προηγούμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ δημιουργούν καθεστώς Ανασφάλειας Δικαίου και σε τίποτα δεν καλύπτει κανέναν το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος έχει αναλάβει την ευθύνη.  Το γεγονός ότι κάποιοι ενδέχεται να προσελήφθησαν επικαλούμενοι ανύπαρκτα  ή πλαστά δικαιολογητικά που θα ακυρωθούν -φαντάζομαι- στη συνέχεια, δημιουργεί αφενός το ηθικό ζήτημα, ότι κάποιοι καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που δεν δικαιούνται σε βάρος άλλων που τις δικαιούνται. Και αφετέρου ανοίγει και νομικά ζητήματα, πέρα από την πολιτική διάσταση της… κυβερνητικής πρεμούρας.”

 

Κάποια από τα νομικά παρελκόμενα, όπως εξηγεί, εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο οικονομικής επιβάρυνσης του Δημοσίου.

 

“Φανταστείτε, ότι μετά την εξακρίβωση στοιχείων από το ΑΣΕΠ και την ακύρωση προσλήψεων που έγιναν με μη έγκυρα δικαιολογητικά, οι νόμιμοι δικαιούχοι των θέσεων εργασίας, θα μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας όχι μόνο την πρόσληψή τους, αλλά και την αποζημίωσή τους για το διάστημα που αδίκως παρέμειναν άνεργοι  συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών τους εξόδων, βάσει διατάξεων περί αδικοπραξίας”, επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος. “Από την άλλη, οι εν τω μεταξύ παρατύπως εργαζόμενοι, επικαλούμενοι ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Δικαίου περί “αδικαιολόγητου πλουτισμού” θα μπορούν να διεκδικήσουν… την μη επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθών. Είναι λοιπόν προφανής ο κίνδυνος για οικονομική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο.”

 

Ο κ. Βαλιάνος θεωρεί πολύ πιθανό μια τέτοια εξέλιξη να στοιχειοθετήσει ακόμα αδικήματα περί την υπηρεσία, για τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία δημόσιους λειτουργούς.

 

Όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη κατήγγειλε ο αρμόδιος Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ Βουλευτής Κιλκίς κ. Γ. Γεωργαντάς:

 

– Είναι η πρώτη προκήρυξη στην ιστορία του ΑΣΕΠ που η εμπειρία των ήδη απασχολούμενων στους δήμους υπερμοριοδοτήθηκε με 17 μόρια σε σχέση με άλλους που κάνουν την ίδια δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και μοριοδοτούνται με 7 μόρια. Υπό την έννοια αυτή μιλάμε για μια κλειστή και προφανώς αντισυνταγματική προκήρυξη.

 

– Είναι η πρώτη φορά που ενώ είχαν ξεκινήσει οι αιτήσεις των υποψηφίων, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης άλλαξε το πλαίσιο της προκήρυξης.

 

– Είναι η πρώτη φορά που σε μια τόσο μεγάλη προκήρυξη πολλών χιλιάδων θέσεων εκδόθηκαν τα αποτελέσματα χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος των δικαιολογητικών αλλά λήφθηκε υπόψη μόνο το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

 

– Είναι η πρώτη φορά που στο ΑΣΕΠ τέθηκε συγκεκριμένη προθεσμία, κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, για να εκδοθούν αποτελέσματα εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου.

 

“Όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό ακόμα και πιθανής ακυρότητας του Διαγωνισμού που θα μας βάλει όλους σε μεγάλες περιπέτειες και ιδιαίτερα τους Δήμους, που δεν θα έχουμε προσωπικό να μαζέψουμε τα σκουπίδια”, λέει στο ReportPlus.gr ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου.

 

“Εμείς έχουμε προβλέψει τα κονδύλια για τις μισθοδοσίες αυτών των εργαζομένων από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ και το Ελεγκτικό Συνέδριο συναίνεσε στις προσλήψεις βάσει προσωρινών πινάκων επιτυχόντων. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει γρήγορα η εκκαθάριση των ενστάσεων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών που έχουν υποβάλει οι… προσωρινά επιτυχόντες, γιατί αλλιώς θα δεινοπαθήσουμε!”

πηγή:http:reportplus.gr

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα