Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Ε Ελλάδα

Πωλούνται πάνω από 40 ξενοδοχεία λόγω υπερχρέωσης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αλλάζουν χέρια μέσα στο 2018 πάνω από σαράντα ξενοδοχεία, ένα εξ αυτών και στη Χαλκιδική, αφού βγαίνουν «στο σφυρί»  λόγω της υπερχρέωσής τους. Πρόκειται για μικρομεσαίες ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.


Οι πωλήσεις αναμένονται να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ενώ το πρώτο κύμα ξεκίνησε το Δεκέμβριο με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες αλλά και κάποιους ιδιώτες προμηθευτές. Αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Ιούλιο.Σύμφωνα με πηγές των τραπεζών αλλά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν στα τρία δισ. ευρώ σε σύνολο χορηγήσεων ύψους περίπου οκτώ δισ. ευρώ σε όλο τον τουριστικό τομέα.Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα" σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγουν επτά μονάδες στην Κρήτη, έξι στη Ρόδο και την Κω, έξι σε Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Σκιάθο, μία στη Χαλκιδική και άλλες περίπου 20 σε διάφορες περιοχές της χώρας.


Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το κοινό χαρακτηριστικό των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων που βγαίνουν "στο σφυρί" το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, είναι ο υψηλός και μη εξυπηρετούμενος δανεισμός σε σχέση με το μέγεθος των ίδιων μονάδων, καθώς και το ότι τα πιο πολλά ξενοδοχεία είναι φορτωμένα με υποθήκες που ήδη έχουν προσημειωθεί.Οι πλειστηριασμοί θα λάβουν χώρα είτε μέσω των κατά τόπους ειρηνοδικείων είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών.Πάντως, τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών ξενοδοχείων αρχίζουν να ενδιαφέρουν και πολλά distress funds. Άνθρωποι της ξενοδοχειακής αγοράς που μίλησαν στα Νέα, αναφέρουν ότι "το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αφορά τα ελληνικά ξενοδοχεία, για τα οποία το μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2018".


Η άποψη επιχειρηματιών του τουρισμού


Η άποψη επιχειρηματιών του τουρισμού είναι διαφορετική. Υποστηρίζουν ότι θα ήταν σαφώς πιο πρόσφορο να επιλεγούν λύσεις - πακέτο που θα εξειδικεύονται ανά ξενοδοχειακή μονάδα και θα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα κεφαλαιακής ενίσχυσης των επιχειρήσεων, είτε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες είτε από νέους επενδυτές σε συνεννόηση με τους νυν μετόχους.

Όπως και να 'χει, η υπόθεση αφορά σε περίπου 20 μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζονται να "κουβαλάνε" τα μισά κόκκινα δάνεια στον χώρο του τουρισμού, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρειάζονται άμεση στήριξη ξεπερνούν τις 300. Τα δύο τρίτα των μη εξυπερτούμενων ξενοδοχειακών δανείων θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμα εάν ρυθμίζονταν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και κυρίως οι λίγοι μεγάλοι.


Πηγές: thetoc.gr, εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα