Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Ελλάδα

Σύγκρουση για την «απλή αναλογική» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η σύγκρουση για την απλή αναλογική σημάδεψε την έναρξη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης, και τους εκπροσώπους του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

 

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:  «Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Εξετάζονται επιλογές, όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου, με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο ερώτημα εάν η απλή αναλογική θα λύσει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η απάντηση είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων δεν εξαρτάται από μία και μόνη παρέμβαση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή. Στο ερώτημα, όμως, εάν η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική, απαντούμε απερίφραστα ναι», σημείωσε.

 

Για «ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνων» που εγκυμονεί η απλή αναλογική, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός. «Έχω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω το εκρηκτικό μείγμα κινδύνων που εγκυμονεί η απλή αναλογική: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα, δημιουργία εύθραυστων πλειοψηφιών και φαινόμενα συναλλαγής. Ακόμη και υπηρεσίες που σήμερα η κοινωνία θεωρεί αυτονόητο ότι της παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα τεθούν εν αμφιβόλω…», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την απάντηση από την πλευρά των δήμων για την απλή αναλογική, έδωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ζήτημα απλής λογικής. «Παρά τα προβλήματα του σημερινού συστήματος, έχει καταφέρει να διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων και μάλιστα μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα. Φαντάζεστε να μην υπήρχε πολιτική σταθερότητα ούτε στους δήμους; Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος δε συνιστά μεταρρύθμιση σε κανένα μέρος του κόσμου και δε θα αποτελέσει ούτε εδώ. Είναι εμμονή και όχι ανάγκη», υπογράμμισε.

 

Αιχμηρός για το θέμα αυτό ήταν και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, στην έναρξη των εργασιών της ΚΕΔΕ. Σημείωσε ότι είναι διπλό λάθος η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και θα είναι λάθος του πρωθυπουργού να επιμείνει και να δεσμεύσει την «επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», όπως είπε. «Μόνο σε μπάχαλο και χάος μπορεί να οδηγήσει τους δήμους, σε συναλλαγές και οπισθοδρόμηση», είπε και σημείωσε ότι είναι σαφέστατη η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη, ότι πρώτη κίνηση ως κυβέρνηση θα είναι να ανατρέψει αυτή τη ρύθμιση και να επαναφέρει την υφιστάμενη, που εξασφαλίζει σταθερότητα. «Δεν είναι κακό να κάνει κανείς λάθος. Το μεγάλο κακό είναι να επιμένει κανείς δογματικά στα λάθη του», κατέληξε, απευθυνόμενος προς τον υπουργό. 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα